Trage Tocht Vierhouten

Zandenbos en Vierhoutense heide

Trage Tocht Vierhouten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Vierhouten

 • Startadres:

  dorpshuis Horsterhoek
  Elspeterbosweg 26
  8076 RC Vierhouten

 • Coördinaten:

  52°19’51” N   5°49’33” E

Vierhouten bestond in het midden van de 19e eeuw slechts uit enkele boerderijen, midden in een groot heidegebied waar wandelaars makkelijk in verdwaalden. Vanaf de hogere punten in het dorp was de voormalige Zuiderzee toentertijd goed te zien. Het dorp Vierhouten heeft ongeveer 750 inwoners. Tijdens de zomermaanden echter een veelvoud hiervan. Het toeristische gehalte in en rondom Vierhouten is vrij hoog: veel restaurants, cafés, kampeerterreinen, hotels en conferentieoorden. De naam Vierhouten komt van 'vier foreesten of wouden'. Deze historische betekenis is ook nu nog steeds van toepassing. Het dorp ligt vrijwel geheel ingesloten door de bossen van het Veluwemassief. Wie van uitgestrekte en afwisselende bossen houdt, komt hier dus volledig aan zijn trekken. Maar we wandelen ook langs enkele fraaie bos- en heidevennen met klinkende namen als de Ossenkolk en Waskolk. De route gaat afwisselend over brede rechte bomenlanen en over heuvelachtige kronkelpaadjes.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Een mooie herfstwandeling

Antoon Tychon, 08-11-2020

In de herfst met de mooie kleuren is dit een prachtige wandeling. De route is bijna geheel bos maar toch afwisseling met lange brede paden, smalle kronkelende paden, vennetjes en heide. Geen kilometer verveeld. Fotoverslag vind je op antoonaandewandel.blogspot.com/2020/11/trage-tocht-vierhouten.html

TT Vierhouten

Rob Wolfs, 28-04-2020

Ik heb de beschrijving onder punt 2 aangepast.

Feedback

Roeland Oudejans-Albers, 27-04-2020

Een mooie route! Een paar dingen die wellicht afhankelijk zijn van interpretaties. Hoewel wij met de auto waren, kan ik mij voorstellen dat het stukje over de bushaltes verwarrend zou kunnen zijn. Als je aan de overkant van de weg uitstapt en je richting het dorpshuis loopt en je dan bij de driesprong rechtdoor zou gaan dan loop je over 'het Frusselt' ipv de Ganzenakkers. Bij punt 2, waar eerder over geschreven is - het stukje bij 'let op'. Ik vind het zoals het er gister bij lag ook iets meer een bocht naar links, waar je dan rechts af moet dan een T-splitsing (m.a.w.: 'aan het einde rechts'). Bij punt 6: 'Opengesteld Landgoed Vierhoutense Heide' is op het bordje slecht leesbaar. Maar de hele context van de omschrijving maakt dat dit m.i. geen problemen oplevert. Na het stukje dat wordt omschreven als 'een klein strookje bos' kom je m.i. meer op een T-splitsing uit (waar je dan links moet - rechtsaf ga je ook het bos in - rechtvoor je is open gebied). Dit ipv de tekst zoals hij er nu staat: 'Daarna loop je weer het bos in'. Ik vond het in ieder geval geen vanzelfsprekendheid om links of rechts te gaan gebaseerd op hoe de paden liepen. Al met al een mooie route, zeker de moeite waard voor een herhaling.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info