Trage Tocht Vierhouten

Zandenbos en Vierhoutense heide

Trage Tocht Vierhouten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Vierhouten

 • Startadres:

  dorpshuis Horsterhoek
  Elspeterbosweg 26
  8076 RC Vierhouten

 • Coördinaten:

  52°19’51” N   5°49’33” E

Vierhouten bestond in het midden van de 19e eeuw slechts uit enkele boerderijen, midden in een groot heidegebied waar wandelaars makkelijk in verdwaalden. Vanaf de hogere punten in het dorp was de voormalige Zuiderzee toentertijd goed te zien. Het dorp Vierhouten heeft ongeveer 750 inwoners. Tijdens de zomermaanden echter een veelvoud hiervan. Het toeristische gehalte in en rondom Vierhouten is vrij hoog: veel restaurants, cafés, kampeerterreinen, hotels en conferentieoorden. De naam Vierhouten komt van 'vier foreesten of wouden'. Deze historische betekenis is ook nu nog steeds van toepassing. Het dorp ligt vrijwel geheel ingesloten door de bossen van het Veluwemassief. Wie van uitgestrekte en afwisselende bossen houdt, komt hier dus volledig aan zijn trekken. Maar we wandelen ook langs enkele fraaie bos- en heidevennen met klinkende namen als de Ossenkolk en Waskolk. De route gaat afwisselend over brede rechte bomenlanen en over heuvelachtige kronkelpaadjes.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wandeling

Wim van Wijk, 16-03-2020

Gisteren deze mooi tocht gewandeld, met verrassende vennen en prachtige bospercelen hier en daar' celtic fields' Een correctie in de beschrijving: bij punt 2: 'aan het eind van dit pad linksaf 'let goed op) moet zijn in een haakse bocht naar links rechtsaf het pad met liggende bomen en wat hogere opslag?' Want wij kwamen aan het eind van het pad uit bij een asfaltweg!!

Tocht Vierhouten

Anna Galligani, 19-01-2020

Prachtige wandeling door heel mooi gebied. Hartelijk dank hiervoor!

2 extra rondjes

Lonesome Sparrow, 27-07-2018

Extra rondje van 2,9 km door bos langs 2 poelen: Waar in het begin van blok 6 van de routebeschrijving staat "Op een volgende kruising na een bordje 'Gemeentebos Nunspeet' linksaf, een brede bosweg." ga je rechtsaf i.p.v. linksaf. 1e pad linksaf en direct bevindt zich links van het pad een poel. Op viersprong rechtsaf. Op viersprong linksaf. Op viersprong linksaf (rechtdoor is verboden toegang). Op viersprong linksaf. 1e pad rechtsaf en meteen is er links van het pad een poel. Op viersprong linksaf. Op viersprong rechtdoor. Op volgende viersprong begon het rondje en ga je rechtsaf om de Trage Tocht te vervolgen. Extra rondje van 1,6 km door bos en langs een zandverstuiving: Waar middenin blok 6 van de routebeschrijving staat "Je passeert een houten afsluitboom en komt uit op een brede bosweg. Hier ga je rechtsaf. Op een kruising linksaf." ga je op die kruising rechtsaf i.p.v. linksaf. Je gaat dan Landgoed Vierhoutense Heide weer op. Rechtdoor tot aan zandverstuiving. Daar naar links langs de zandverstuiving en in de hoek daarvan schuin naar rechts het bos weer in. Op een viersprong linksaf (rechtdoor is een smal paadje in de richting van een recreatiepark). Zoveel mogelijk rechtdoor lopen en bij twijfel links aanhouden. Als je niet verder rechtdoor kan verder over een smal pad vlak langs een manhoge afrastering. Aan het eind linksaf, zandweg. Doorlopen tot viersprong waar het rondje begon en hier rechtsaf om de Trage Tocht te vervolgen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info