Trage Tocht Vlagtwedde

Beekdal Ruiten Aa, Mussel Aa kanaal en Smeerling

Trage Tocht Vlagtwedde
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Vlagtwedde

 • Startadres:

  parkeerterrein bij Jumbo, Vlagtwedde
  Doctor P. Rinsemastraat 2
  9541 AL Vlagtwedde

 • Coördinaten:

  53°1’32” N   7°6’24” E

We maken een mooie wandeling in het Groningse Westerwolde. Vlagtwedde is samen met Sellingen, Onstwedde, Wedde en Vriescheloo een van de vijf kerkdorpen, die samen Westerwolde vormen. Bij Groningen denken we eerst aan rechte lijnen en uitgestrekte akkers, maar in het gebied van de Ruiten Aa, ruggengraat van Westerwolde genoemd, vinden we kronkelende beekjes met ruige oeverlanden, bolle essen en riverduintjes in het landschap. Buurtschappen als Ter Wupping en Smeerling zijn ware idylles. En op deze wandeling zijn de contrasten groot. We lopen langs het Ellersinghuizenveld, de Doezekampen en de Vennen tussen de eindeloze velden. Het Ellinghuizerveld is sinds 2013 heringericht en uitgebreid. Het gebied heeft 'natte natuur' gekregen met heide, een herstelde bosbeek en houtwallen. Ook is er ruimte gekomen om overtollig water uit de omringende landbouwgebieden te bergen. Langs het Mussel Aa kanaal lopen we in een lange lijn, maar wel omzoomd door bomen en heerlijk rustig. Het kanaal is een eeuw geleden gegraven om de wateroverlast, ontstaan door de ontginning van het moeras, tegen te gaan. We lopen verder langs de Ruiten Aa en het beekdal naar Smeerling, een buurtschap die bestaat uit acht verspreid liggende boerderijen uit de 18e eeuw. Het is hier heerlijk pauzeren bij de Gasterij van Natuurmonumenten. Op het laatste deel van de wandeling komen we door het Metbroekbos, van oorsprong een boerengebruiksbos. Het is moerassige, leemhoudende grond met voornamelijk inheemse boomsoorten als eik, hazelaar, hulst, els, wilg en beuk. In de door houtsingels omzoomde graslanden grazen Lakenvelders.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Lucie

Rob Wolfs, 04-05-2020

Beste Lucie, bedankt voor je reactie. Toen ik deze route maakte stond het pad door de tunnel onder de weg door onder water. Je kon daar niet verder. Vandaar die noodsprong om daar omhoog te klimmen en de weg over te steken. Kennelijk is dat nu dus niet nodig, maar het zal vast vaker voorkomen dat de boel daar onder water staat.

Wijziging route beschrijving

Lucie Schoonhoven, 01-05-2020

Afgelopen woensdag hebben wij de trage tocht rond Vlagtwedde gewandeld. Het was de moeite waard! Genieten van het Groningse landschap. Ik geef een reactie omdat de route niet helemaal compleet was. Punt 4 laatste stukje tekst : steeds blijven volgen.....vervolgens in de bocht naar links - dan over de brug- en rechts - zodat je bij punt 5 uitkomt. Eind punt 5: over een houten bruggetje...?..onder de tunnel door lopen zodat je op het fietspad uitkomt dan ga je linksaf zodat je Smeerling binnen loopt. ( over de hekken klimmen is dan niet nodig !) Hoop andere wandelaars hierbij te hebben geholpen. Met vriendelijke groet.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaria Westerwolde

Dokter P. Rinsemastraat 10

9541 AL Vlagtwedde

Gasterij Natuurlijk, Smeerling

Smeerling 15

9591 TX Smeerling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info