Trage Tocht Waalwijk

Plantloon, Achterste Hoeve en Drongelens Kanaal

Trage Tocht Waalwijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Waalwijk

 • Startadres:

  bushalte Overlaatweg, Waalwijk
  Overlaatweg
  Waalwijk

 • Coördinaten:

  51°41’3” N   5°5’44” E

We maken een mooie Brabantse wandeling aan de rand van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Vanaf de rand van Waalwijk lopen we direct door het groen en langs plassen naar het uitgestrekte natuurgebied. De route gaat over een bijzonder bomendijkje langs de rand van landgoed Plantloon. Verderop komen we in het kleinschalige coulisselandschap van de Achterste Hoeve. We genieten van de stilte, van mooie eiken- en beukenlanen en van een prachtige langgevelboerderij. Volgt een traject door gemende eiken-dennenbossen. Bij Giersbergen komen we weer in een meer open landschap en bij Herberg De Drie Linden is het goed rusten en pannenkoeken eten. We steken door naar het Drongelens Kanaal. De laatste kilometers wandelen we over onverharde paden hoog boven op de dijk langs dit verstilde kanaal. De passage langs de Baardwijkse Overlaat, een fraai natuurgebied tussen Waalwijk en Drunen in maakt deze route af. De Baardwijkse Overlaat functioneerde om het water van de Maas op te vangen in tijden van overstromingen. Hierdoor ontstonden plassen en is trekpleister voor amfibieën geworden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Anne & Anton

Rob Wolfs, 11-06-2020

Bedankt voor de opgemerkte aanpassingen. Ik heb de tekst bijgewerkt.

Trage Tocht Waalwijk

Anne & Anton, 11-06-2020

Na een hele tijd klaar te hebben gelegen, nu toch eindelijk de Trage Tocht in Waalwijk gelopen. En wat een mooie wandeling weer. Handig om te weten is dat je heel makkelijk de auto kan parkeren bij Zwembad Olympia. Als je dan vanaf de parkeerplaats naar de verkeerslichten loopt, zie je het startpunt al. Bij punt 5 van de routebeschrijving zagen wij geen brievenbusnummer 93 meer. We waren eerste verder doorgelopen, maar het inderdaad vrij dicht na de kruising bij P-21228/01 rechtsaf. We zijn inderdaad de nieuw-aangelegde MTB-route bij punt 7 in de routebeschrijving (de opmerking van Jeroen Hageraats) tegen gekomen. Bij punt 8, nadat je die 3km langs het kanaal hebt gelopen en je bij het metalen klaphekje komt is er ook een kleine wijziging. Ze zijn hier bezig (nog steeds) met een hek te plaatsen. Als je door het klaphekje gaat, loopt dan langs de nieuwe afrastering gewoon rechtdoor, parallel aan het wandelpad dat nu links van je ligt. Een stukje verder was deze afrastering open en het lijkt erop dat daar een klaphekje komt. Ook een waarschuwing... Langs het pad naast het kanaal staan erg veel eiken, waar we ook erg veel nesten van de eikenprocessierups hebben gezien.

Trage Tocht Waalwijk

Ivonne Calis, 14-04-2020

Op zoek naar een wat rustigere route in de omgeving van Drunen stuitte ik op de Trage Tocht Waalwijk. Een fijne, afwisselende wandeling. Zeker het deel rond het Drongelens kanaal en de Baardwijkse Overlaat vonden we erg mooi. Het bos was nog wat kaal maar zal later in het jaar zeker mooier zijn. Goed te volgens met de GPS tracks op de telefoon. Nieuwsgierig naar mijn ervaring? Lees dan: www.myfootprints.nl/wandelen-in-brabant/de-drunense-duinen-trage-tocht-waalwijk/

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Herberg De Drie Linden

Giersbergen 8

5151 RG Drunen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info