Trage Tocht Waverveen

Waverhoek, Botshol en Vinkeveense Plassen

Trage Tocht Waverveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Waverveen

 • Startadres:

  parkeerplaats Waverhoek
  Botsholsedwarsweg 13
  3646 AJ Waverveen

 • Coördinaten:

  52°14’36” N   4°54’16” E

Rond deze prachtige terreinen van Natuurmomumenten kun je het ene na het andere graspad aaneenrijgen en daar maken we dankbaar gebruik van. Maar eerlijk is eerlijk: je moet wat geluid van het nabije Schiphol ?n een 3 km lang asfaltweggetje voor lief nemen. We beginnen de wandeling in de diepste, noordoostelijke hoek van de Polder Groot Mijdrecht, waar nog niet zo lang geleden drassige weilanden zijn omgevormd tot ondiepe plassen en rietlanden. Vanaf voormalig Fort in de Botshol volgen we het slingerende weggetje Botshol. De smalle weg langs de Waver en de Winkel is meestal niet druk. Toch voelt het als een bevrijding als je voorbij boerderij Winkelhorn een fraai grasdijkje betreedt. In overleg met een boer is een mooie bypass om een boerderij gemaakt. We steken over naar de noordzijde van de Winkel en lopen langs de monumentale boerderij Winkelhoeve. Dan volgt een leuk uitstapje door boerenland. Via overstapjes en loopplanken stap je van het ene in het andere weiland, in een grote boog om Fort aan de Winkel. Bij de Proostdijersluis sta je versteld van het peilverschil tussen de Winkel en de Vinkeveense Plassen. Voorbij de sluis krijgen we het hoogtepunt van de tocht, de fenomenale doorsteek over legakkers tussen de plassen door. Ook het staartje van de route is om te smullen: over de ringdijk van Polder Groot Mijdrecht en door de jonge Waverhoek. De route is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen (15 maart -16 juni)!

Broedseizoen: Niet toegankelijk tijdens het broedseizoen, 15 maart tot 16 juni.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Re: wijziging

Rutger Burgers, 03-12-2020

Binnenkort toch maar eens gaan kijken wat er nou veranderd is. Ik zet de route op de checklist. Dank voor jullie reacties

Wijziging

Loes Baltus, 03-12-2020

Route gelopen op 27-11-2020. Mooie, afwisselende route door voor ons vrij onbekend gebied. Eens met vorige schrijver dat route wel erg modderig was en deze beter in een drogere tijd kan worden gelopen. Wij lopen op gpx, maar volgens ons klopt het volgende onder punt 2 niet: 'Volg de grasweg schuin naar links tot aan een metalen hek. Voor het hek linksaf, hou de sloot aan je rechterhand.' Volgens ons moet je de sloot juist aan je linkerhand houden, aan de linkerkant van de sloot stuit je namelijk op een andere sloot. Aansluitend door de weilanden vinden wij de route ook niet heel duidelijk. Misschien kan dit nog ietsje beter worden beschreven.

Mooie route met heel veel modder in natte periodes

CoHo, 29-11-2020

Vandaag de route gelopen. Prachtig! Maar wel heel veel modder! Gelukkig hadden wij onze hoge wandelschoenen aan, dus we zijn er goed doorheen gekomen, maar eigenlijk was het tussen punt 5 en 6 één grote drassige, modderige boel! Het springen van pol naar pol en proberen de route te vervolgen zonder onderuit te gaan in de modder heeft wel voor heel veel hilarische momenten gezorgd. Stuk tussen 5 en 6 beste te lopen na een droge periode, denk ik. Maar dank voor deze mooie tocht weer!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Café-restaurant Bon Vinkeveen

Winkeldijk 24

3645 AP Vinkeveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info