Trage Tocht Waverveen

Waverhoek, Botshol en Vinkeveense Plassen

Trage Tocht Waverveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Waverveen

 • Startadres:

  parkeerplaats Waverhoek
  Botsholsedwarsweg 13
  3646 AJ Waverveen

 • Coördinaten:

  52°14’36” N   4°54’16” E

Rond deze prachtige terreinen van Natuurmomumenten kun je het ene na het andere graspad aaneenrijgen en daar maken we dankbaar gebruik van. Maar eerlijk is eerlijk: je moet wat geluid van het nabije Schiphol én een 3 km lang asfaltweggetje voor lief nemen. We beginnen de wandeling in de diepste, noordoostelijke hoek van de Polder Groot Mijdrecht, waar nog niet zo lang geleden drassige weilanden zijn omgevormd tot ondiepe plassen en rietlanden. Vanaf voormalig Fort in de Botshol volgen we het slingerende weggetje Botshol. De smalle weg langs de Waver en de Winkel is meestal niet druk. Toch voelt het als een bevrijding als je voorbij boerderij Winkelhorn een fraai grasdijkje betreedt. In overleg met een boer is een mooie bypass om een boerderij gemaakt. We steken over naar de noordzijde van de Winkel en lopen langs de monumentale boerderij Winkelhoeve. Dan volgt een leuk uitstapje door boerenland. Via overstapjes en loopplanken stap je van het ene in het andere weiland, in een grote boog om Fort aan de Winkel. Bij de Proostdijersluis sta je versteld van het peilverschil tussen de Winkel en de Vinkeveense Plassen. Voorbij de sluis krijgen we het hoogtepunt van de tocht, de fenomenale doorsteek over legakkers tussen de plassen door. Ook het staartje van de route is om te smullen: over de ringdijk van Polder Groot Mijdrecht en door de jonge Waverhoek. De route is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen (15 maart -16 juni)!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aanpassingen in tekst

Rutger Burgers, 03-08-2020

Beste Piet, dank voor je aanpassingsvoorstellen, wordt verwerkt.

Mooie tocht, weinig vogels .

Piet Wateler, 18-07-2020

vrijdag 17 juli 2020 hebben wij deze tocht gelopen en wat ons verbaasde was de geringe hoeveelheid water die je onderweg zag ! Op de plattegrond lijkt het alsof je bijna voortdurend langs water loopt, maar eind juli staat er veel hoog riet dat je het uitzicht vaak ontneemt. Maar zeker een aanrader ! Wel hebben we een paar aanpassingen in de route geconstateerd en een advies voor een aanpassing in de tekst : Aan het einde van omschrijving 1 staat, tussen haakjes, voor terrascafé... Dit lijkt een route aanduiding. Misschien zou de tekst : om terrascafé ..,te bezoeken, Botsholse brug oversteken en weg naar links volgen . Verder is de in omschrijving 2 genoemde schapendijk halverwege afgesloten! Vlak voor deze afsluiting is naar rechts een pad door het weiland. Als je dit volgt kom je uit bij de verderop in de tekst genoemde gele pijltjes. Het in omschrijving 5 genoemde klaphek is er niet (meer?).

Genoten

Wandelmeisje, 12-01-2020

Op 11 januari 2020 deze heerlijke wandeling gelopen. Duidelijk omschrijving. In de weide met schapen word je enthousiast begroet door de schapen, erg leuk! Doordat er veel regen is gevallen zijn veel routes modderig maar dat drukte de pret niet. Ik had mijn wandelstokken bij mij welke regelmatig van pas kwamen voor de balans. De wandelstokken zitten standaard aan de rugzak want ze zijn vaker van pas gekomen tijdens trage tochten. Ik zou zeggen geniet van deze wandeling!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info