Trage Tocht Wedde

Westerwoldse Aa, Ter Wupping en Mussel Aa

Trage Tocht Wedde
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Wedde

 • Startadres:

  gemeentehuis Westerwolde, Wedde
  Hoofdweg 2
  9698 AE Wedde

 • Coördinaten:

  53°4’8” N   7°4’16” E

We maken een prachtige wandeling in de vorm van een acht in het Groningse Westerwolde, sinds 2014 Cittaslow, tussen Wedde en Onstwedde door rustige en ruige beekdalletjes, langs bolle essen en statige boerderijen. Wandelen is hier een waar feest, door de aaneenschakeling van smalle slingerende paadjes en bredere onverharde wegen. Aan het begin van de wandeling lopen we om de middeleeuwse Burcht of Huis te Wedde, vanwaaruit de heerlijkheid Westerwolde eeuwenlang werd bestuurd. Nu een kinderhotel. En dan komen we langs de Westerwoldse Aa die hier na jaren weer volop meandert. De oeverlanden worden door Staasbsobeheer gebruikt als onbemest hooiland. De Geselberg herinnert aan heksenverbrandingen, een zwarte periode uit onze geschiedenis. Verrassend zijn de lichte glooiingen in het landschap, soms door de eeuwenlange bemesting met schapenmest en heideplaggen, zoals op de Westeres, of omdat het oude rivierduinen zijn, zoals de Kieberg. We wandelen langs kleine buurtschappen als Oud Veele, ter Wupping, Sterenborg en Wessinghuizen met fraaie houtwallen en elk maar een paar monumentale boerderijen. Even in een rechte lijn over brede zandpaden langs het Mussel Aa kanaal en het Pagediep, maar dan wordt het weer kronkelen langs de Mussel Aa. De Mussel Aa stroomt ter hoogte van Wessinghuizen samen met de Ruiten Aa en heet dan verder Westerwoldse Aa. Mussel betekent laag, moerassig land. Het blijft tot het eind toe volop genieten van een intiem, bijna on-Gronings landschap.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pad langs burcht Wedde

Roelf van Veen, 19-08-2020

Vandaag kwamen we bij de burcht in Wedde (Westerwoldepad) en het hek bij de burcht is/was gesloten ivm Corona.

Reactie op Ad

Rob Wolfs, 18-05-2020

Bedankt voor je reactie Ad. Ik heb de beschrijving naar het bankje en infopaneel aangepast.

Is dit Groningen?

Ad van Alphen, 11-05-2020

Prachtige wandeling door het oosten van Groningen, dat zijn heel eigen uitstraling heeft. Voorheen akkers en weilanden, omgevormd tot natuurlijke landschappen langs de watertjes, die hun oude loop weer teruggekregen hebben. Velden vol met bloemen en helder groene bomen in dit zonovergoten voorjaar. Verrassende en stille paadjes. Kleine verbetering van de beschrijving: onder punt 4 '...ga je linksaf over het gras naar een bankje...' moet zijn rechtsaf.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé De Leeuw

Hoofdweg 35

9698 AA Wedde

Koffie- en theeschenkerij De Meelschuur

Ter Wuppingerweg 3

9591 VH Onstwedde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info