Trage Tocht Wedde

Westerwoldse Aa, Ter Wupping en Mussel Aa

Trage Tocht Wedde
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Wedde

 • Startadres:

  gemeentehuis Westerwolde, Wedde
  Hoofdweg 2
  9698 AE Wedde

 • Coördinaten:

  53°4’8” N   7°4’16” E

We maken een prachtige wandeling in de vorm van een acht in het Groningse Westerwolde, sinds 2014 Cittaslow, tussen Wedde en Onstwedde door rustige en ruige beekdalletjes, langs bolle essen en statige boerderijen. Wandelen is hier een waar feest, door de aaneenschakeling van smalle slingerende paadjes en bredere onverharde wegen. Aan het begin van de wandeling lopen we om de middeleeuwse Burcht of Huis te Wedde, vanwaaruit de heerlijkheid Westerwolde eeuwenlang werd bestuurd. Nu een kinderhotel. En dan komen we langs de Westerwoldse Aa die hier na jaren weer volop meandert. De oeverlanden worden door Staasbsobeheer gebruikt als onbemest hooiland. De Geselberg herinnert aan heksenverbrandingen, een zwarte periode uit onze geschiedenis. Verrassend zijn de lichte glooiingen in het landschap, soms door de eeuwenlange bemesting met schapenmest en heideplaggen, zoals op de Westeres, of omdat het oude rivierduinen zijn, zoals de Kieberg. We wandelen langs kleine buurtschappen als Oud Veele, ter Wupping, Sterenborg en Wessinghuizen met fraaie houtwallen en elk maar een paar monumentale boerderijen. Even in een rechte lijn over brede zandpaden langs het Mussel Aa kanaal en het Pagediep, maar dan wordt het weer kronkelen langs de Mussel Aa. De Mussel Aa stroomt ter hoogte van Wessinghuizen samen met de Ruiten Aa en heet dan verder Westerwoldse Aa. Mussel betekent laag, moerassig land. Het blijft tot het eind toe volop genieten van een intiem, bijna on-Gronings landschap.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooi!

Anne verdam, 05-11-2020

Mooie wandeling en duidelijke route-beschrijving. De GPS-track erbij is een super service!

Wedde

Bernhard Joling, 26-09-2020

Vandaag het bovenste deel van de Trage Tocht Wedde gelopen.. Mooie afwisselende tocht. We zijn bij punt-3 niet het houten planken bruggetje overgegaan maar bij een paaltje 50m voor het bruggetje naar rechts afgebogen, naar het het paaltje met de paarse kop gelopen en vandaar met een boog naar de asfaltweg. Je komt dan vlak voor het bord Wessinghuizen uit. Vanaf daar zijn we verder gegaan met punt-7 door een smal ruig paadje in te gaan langs de bosrand. Voor ons was het een kwestie van de weg oversteken het paadje in. Misschien een tip om deze short-cut in de beschrijving op te nemen voor hen die een kortere wandeling willen doen??

Mooi!

Jacob de Boer, 20-09-2020

Vind dit zeker een van de mooiste tochtjes in NL (ergens in de top 10). Afwisselend, heel rustig en mooie combinatie van beekjes, coulissen en open landschap. Lijkt in grote lijnen op de groene wissel Wedde, maar vind deze persoonlijk net iets mooier. Ik liep op de gpx, en die klopt helemaal. In Onstwedde is een supermarkt even paar 100m van het pad af. Wederom dank aan Rob Wolfs en deze mooie website.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Kinderhotel Burcht Wedde

Hoofdweg 7

9698 AA Wedde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info