Trage Tocht Wekerom

Wekeromse Zand en landgoed de Valouwe

Trage Tocht Wekerom
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wekerom

 • Startadres:

  parkeerplaats Wekeromse Zand
  Vijfsprongweg
  Wekerom

 • Coördinaten:

  52°6’36” N   5°41’47” E

Het Wekeromse Zand is een oase van rust en stilte aan de rand van de Veluwe. We wandelen door een bosreservaat met oud grof dennenbos. De kromme dennen op de stuifzandheuvels geven een bijzondere sfeer. We steken het stuifzand twee keer helemaal over. Grote kans dat we hier de raaf horen krassen. Bij de Wildobservatiepost kunnen we speuren naar de moeflons die zijn ingezet om vergrassing van de hei tegen te gaan. Verderop op het heideveld komen we de heidekoeien tegen, eigenlijk een Deense variant: het Jutlandras. De solitaire breed uitgegroeide beuken op het veld zijn ook prachtig om te zien. Het tweede deel van de wandeling gaat na een aanloop via de onverharde Immenweg over landgoed de Valouwe. De laan is aan weerszijden getooid met een dubbele rij berken. Op het landgoed worden rhododendronstruiken in alle soorten en maten gekweekt. Langs het heideveld zie je hoogopgegroeide wallen van rhododendrons. Het laatste deel van de tocht gaat door een bos op begroeide stuifduinen en tot slot wandelen we via enkele onverharde weggetjes over de Wekeromse Eng. Honden zijn op het Wekeromse Zand niet toegestaan.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Wekerom

Rob Wolfs, 16-07-2020

Deze route is gecontroleerd. De routebeschrijving is aangescherpt door Fred den Hertog. En nu weer actueel. Dank daarvoor, Fred!

Mooie zandverstuivingen

Fred Den Hertog, 13-07-2020

Weer een avontuurlijke wandeling met soms zoeken naar je juiste pad. Val niet mee om bij steeds veranderende zandverstuivingen heel gedetailleerd de route aan te geven. Toch is het Rob weer gelukt ons over deze uitgestrekte zandvlaktes te leiden. Een wandeling over een van de mooiste zandverstuivingen van ons land.

Mooi en rustig

Roland MD, 17-04-2020

Wat een mooie wandeling is dit. Een pittig beginnetje over de zandvlakte (GPS hierbij is aan te raden) maar daarna zijn het mooie rustige (zand-)paden door bos en heide. Ook ik had bij punt 5 even de GPS nodig. Een paadje op de heide rechtsaf; daar ben ik waarschijnlijk ergens te snel rechtsaf geslagen en zodoende kwam ik in een verwarring met bospaadjes, kruisingen en Y-splitsingen terecht. De genoemde wildobservatiepost heb ik bijvoorbeeld niet gezien. Maar gelukkig kon ik met de GPS de route snel weer terugvinden. Mocht deze route nog eens worden nagelopen, dan is het denk ik goed om punt 5 sowieso te controleren. Verder dus genoten van deze mooie route en de verder prima routebeschrijving!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Hent uut 't Zand

Vijfsprongweg 30

6733 JJ Wekerom

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info