Trage Tocht Wekerom

Wekeromse Zand en landgoed de Valouwe

Trage Tocht Wekerom
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wekerom

 • Startadres:

  parkeerplaats Wekeromse Zand
  Hoeverweg
  6733 BH Wekerom

 • Coördinaten:

  52°6’2” N   5°42’7” E

Het Wekeromse Zand is een oase van rust en stilte aan de rand van de Veluwe. We wandelen door een bosreservaat met oud grof dennenbos. De kromme dennen op de stuifzandheuvels geven een bijzondere sfeer. We steken het stuifzand twee keer helemaal over. Grote kans dat we hier de raaf horen krassen. Bij de Wildobservatiepost kunnen we speuren naar de moeflons die zijn ingezet om vergrassing van de hei tegen te gaan. Verderop op het heideveld komen we de heidekoeien tegen, eigenlijk een Deense variant: het Jutlandras. De solitaire breed uitgegroeide beuken op het veld zijn ook prachtig om te zien. Het tweede deel van de wandeling gaat na een aanloop via de onverharde Immenweg over landgoed de Valouwe. De laan is aan weerszijden getooid met een dubbele rij berken. Op het landgoed worden rhododendronstruiken in alle soorten en maten gekweekt. Langs het heideveld zie je hoogopgegroeide wallen van rhododendrons. Het laatste deel van de tocht gaat door een bos op begroeide stuifduinen en tot slot wandelen we via enkele onverharde weggetjes over de Wekeromse Eng. Honden zijn op het Wekeromse Zand niet toegestaan.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Prachtige wandeling, zeer gevarieerd

Herman, 25-02-2021

21 feb 2021 gelopen, prachtige wandeling, erg stil en rustig - als je de 'zandbak' bij de P achter je hebt gelaten kom je heel weinig mensen tegen. 24 feb opnieuw gelopen omdat de wandeling zo mooi en gevarieerd is.

Paaltje afgebroken

Jaap, 02-01-2021

29 december 2020 deze prachtige tocht gelopen. Bij punt 4 moet je rechts na een paaltje klompenpad 'route verlengen'. Dit paaltje is afgebroken maar ligt er nog wel. Net voorbij het paadje naar rechts waar je in moet staat ook zo'n paaltje.

Prachtige gevarieerde wandeling

Annelies van Liefland e/v Gompelman, 20-12-2020

Veel afwisseling, zandverstuivingen, hei en mooie naaldbossen. Download wel de gps track, anders ga je misschien dwalen. Eerder in dit gebied geweest en grote kudde moeflons gezien, zo leuk. Helaas deze keer niet echter wel een edelhert gespot op het landgoed de Veluwe.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Hent uut 't Zand

Vijfsprongweg 30

6733 JJ Wekerom

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info