Trage Tocht Wekerom

Wekeromse Zand en landgoed de Valouwe

Trage Tocht Wekerom
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wekerom

 • Startadres:

  parkeerplaats Wekeromse Zand
  Vijfsprongweg
  Wekerom

 • Coördinaten:

  52°6’36” N   5°41’47” E

Het Wekeromse Zand is een oase van rust en stilte aan de rand van de Veluwe. We wandelen door een bosreservaat met oud grof dennenbos. De kromme dennen op de stuifzandheuvels geven een bijzondere sfeer. We steken het stuifzand twee keer helemaal over. Grote kans dat we hier de raaf horen krassen. Bij de Wildobservatiepost kunnen we speuren naar de moeflons die zijn ingezet om vergrassing van de hei tegen te gaan. Verderop op het heideveld komen we de heidekoeien tegen, eigenlijk een Deense variant: het Jutlandras. De solitaire breed uitgegroeide beuken op het veld zijn ook prachtig om te zien. Het tweede deel van de wandeling gaat na een aanloop via de onverharde Immenweg over landgoed de Valouwe. De laan is aan weerszijden getooid met een dubbele rij berken. Op het landgoed worden rhododendronstruiken in alle soorten en maten gekweekt. Langs het heideveld zie je hoogopgegroeide wallen van rhododendrons. Het laatste deel van de tocht gaat door een bos op begroeide stuifduinen en tot slot wandelen we via enkele onverharde weggetjes over de Wekeromse Eng. Honden zijn op het Wekeromse Zand niet toegestaan.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooi wandeling

Fred Den Hertog, 25-04-2018

Een prachtige tocht met kleine pittige stukjes over de zandverstuiving van Wekerom. Verstandig om dit deel van de route te lopen met jet kaartje bij de hand. Dit is zo'n wandel9ng die je eigenlijk elk seizoen zou moeten lopen. Groet Marion en Fred

Reactie op Andre2

Rob Wolfs, 05-02-2018

Beste Andre, bedankt voor je reactie. Ik ga het uitzoeken hoe de tekst verbeterd kan worden of de route in het veld controleren.

Fout na punt 5?

Andre2, 03-02-2018

Zelf kwam ik er ook ter plekke niet 1-2-3 uit. Ik vermoed dat het mis gaat in de beschrijving op de volgende plaats: 'Je komt uit op een driesprong bij een heideveldje en gaat hier linksaf. Dit pad langs en over de hei volgen tot een driesprong. Hier ga je scherp rechtsaf over de hei'. Als je linksaf bent gegaan bij de driesprong bij het heideveldje is al na enkele tientallen meters een klein pad naar rechts. Dit pad sla je snel in als je de beschrijving leest. Vermoedelijk moet je niet dit pad naar rechts inslaan (het is namelijk ook niet zo scherp naar rechts) maar pas het volgende pad zul je wel scherp naar rechts moeten. Waarschijnlijk klopt de beschrijving verder dan weer wel. Als dit het probleem oplost, is er weinig kans om te verdwalen. Maar het noordelijk deel is wel een plek waar je gemakkelijk de weg kwijt raakt omdat oriënteren moeilijk gaat door de vele bochten in de weggetjes.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Hent uut 't Zand

Vijfsprongweg 30

6733 JJ Wekerom

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info