Trage Tocht Wichmond

Baakse Beek, Hackfort en Veengoot

Trage Tocht Wichmond
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Wichmond

 • Startadres:

  chocolaterie en koffiehuis Magdalena
  Vierakkersestraatweg 37
  7233 SH Vierakker

 • Coördinaten:

  52°5’32” N   6°15’19” E

We maken een fraaie wandeling in het Achterhoekse coulisselandschap rondom landgoed en kasteel Hackfort. De route rijgt alle mooie onverharde paadjes aan elkaar tot een wandelpareltje. We beginnen bij Chocolaterie en Koffiehuis Magdalena dat gezeteld is in het historische gebouw Ludgerus, ooit school en dorpscafé, aan de rand van Wichmond. We hebben net nog even zicht op de imposante St. Willibrorduskerk en de pastorie met trapgevel. Over bomenlanen en smalle paadjes tussen de velden slingert de wandeling langs houtwallen, singels, boerderijen en beken. We komen bij kasteel Hackfort, lange tijd in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Tegenwoordig zijn het kasteel en landgoed eigendom van Natuurmonumenten. Gelukkig bepaalde baron Arend dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven, zodat wandelaars nu nog steeds van dit mooie halfopen landschap kunnen genieten. Bij de Keuken van Hackfort is het goed vertoeven. We lopen even over een idyllisch pad langs de Baakse Beek. De beek is eigenlijk geen beek, maar ooit gegraven om de moerassige gronden hier te ontwateren. Verderop wandelen we opnieuw over eiken- en beukenlanen, door kleine bosjes, langs weilanden en akkers in een kleinschalig boerenlandschap. We kruisen diverse keren de brede Veengoot, die vroeger Hissinkbeek heette en in de jaren 1926, 1927 werd vergraven tot afwateringskanaal. Even voor het eind passeren we bij recreatieboerderij de Rietberg een zelfbedieningsrustpunt met terras en dan zijn we weer snel terug in Wichmond.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Lente

Saskia Bos, 28-03-2020

Weer een mooie trage tocht. Afwisseling tussen bospaden en uitzicht over de velden. Op een zonovergoten dag eind maart is het ook prima je boterhammetje op te eten op een bankje als alle horeca gesloten is. Ongelofelijk mooi was de bloemenzee rond kasteel Hackfort, zomerklokje, sleutelbloem, kievitstulp, pinksterbloem, bosanemoon en meer, prachtig! Het was een fijne wandeling.

Wandeling

Annette Lohuis, 18-03-2020

Vandaag , 18 maart 2020, deze wandeling gemaakt. Een prachtige wandeling. Prima beschreven. Helaas was alle horeca ivm het coronavirus gesloten.

Ik dacht zuid holland

Gerrit-Jan van den Berg, 22-11-2019

Ik lees op wandelzoekpagina.nl altijd de commentaren van andere wandelaars. Waarom, dat weet ik niet maar misschien omdat ik het leuk vind. Zo ook de opmerkingen van Saskia Brandenburg over de Trage Tocht Wichmond. Ik heb van Saskia eerder commentaren gelezen en naar mijn idee wandelt ze graag in Oost Nederland. Ik dacht echter dat Wichmond in Zuid Holland lag dus maar eens even gekeken en laat dat nou gewoon in Gelderland liggen nog geen uur rijden bij ons vandaan. Dus vandaag de stoute wandelschoenen aangetrokken en deze gelopen. Het is een van de mooiere trage tochten in mijn opinie die goed voorzien is van horeca. Wij zijn gestart en geëindigd bij Chocolade en koffiehuis Magdalena. Voor de navigatierijders onder ons nummer 37 zit niet in onze navi (niks zeggen Volvo) dus Wichmond ingeven en dan naar Vierakkersestraatweg rijden, direct naaste de mooiste kerk van Gelderland. Voor de liefhebbers : mijn lunch bestond uit kroketten met mosterdchocolade. Mosterdchocolade ja echt, zeldzaam lekker. Alleen op bestelling te kopen. Ook het chocoladewinkeltje erachter is een aanrader.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Chocolaterie en koffiehuis Magdalena

Vierakkersestraatweg 37

7233 SH Vierakker

De keuken van Hackfort

Baakseweg 6

7251 RH Vorden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info