Trage Tocht Wichmond

Baakse Beek, Hackfort en Veengoot

Trage Tocht Wichmond
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Wichmond

 • Startadres:

  chocolaterie en koffiehuis Magdalena
  Vierakkersestraatweg 37
  7233 SH Vierakker

 • Coördinaten:

  52°5’32” N   6°15’19” E

We maken een fraaie wandeling in het Achterhoekse coulisselandschap rondom landgoed en kasteel Hackfort. De route rijgt alle mooie onverharde paadjes aan elkaar tot een wandelpareltje. We beginnen bij Chocolaterie en Koffiehuis Magdalena dat gezeteld is in het historische gebouw Ludgerus, ooit school en dorpscafé, aan de rand van Wichmond. We hebben net nog even zicht op de imposante St. Willibrorduskerk en de pastorie met trapgevel. Over bomenlanen en smalle paadjes tussen de velden slingert de wandeling langs houtwallen, singels, boerderijen en beken. We komen bij kasteel Hackfort, lange tijd in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Tegenwoordig zijn het kasteel en landgoed eigendom van Natuurmonumenten. Gelukkig bepaalde baron Arend dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven, zodat wandelaars nu nog steeds van dit mooie halfopen landschap kunnen genieten. Bij de Keuken van Hackfort is het goed vertoeven. We lopen even over een idyllisch pad langs de Baakse Beek. De beek is eigenlijk geen beek, maar ooit gegraven om de moerassige gronden hier te ontwateren. Verderop wandelen we opnieuw over eiken- en beukenlanen, door kleine bosjes, langs weilanden en akkers in een kleinschalig boerenlandschap. We kruisen diverse keren de brede Veengoot, die vroeger Hissinkbeek heette en in de jaren 1926, 1927 werd vergraven tot afwateringskanaal. Even voor het eind passeren we bij recreatieboerderij de Rietberg een zelfbedieningsrustpunt met terras en dan zijn we weer snel terug in Wichmond.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Slagboom

Ruud Woudenberg, 10-11-2020

Mooie wandeling, voor alle duidelijkheid: de afsluitboom in het begin van de beschrijving is er alleen 's winters. Aan de andere kant van de parkeerplaats is nl wel een slagboom.

Wandelpareltje

Marijke Claus, 13-09-2020

Bedankt Rob voor dit wandelpareltje! Want dat is deze tocht. Bovendien heerlijke koffie met ... bij Chocolaterie Koffiehuis Magdalena. Op deze zonnige zondag heb ik voor het eerst een ijsvogel gezien. Deze schitterde met zijn felblauwe kleur met een klein visje in zijn bek in de zon, achter camping 't Boshuis bij één van de poeltjes. Wauw.

'Meesterlijk'

Arlette Boog, 24-05-2020

Met de WandelZapp rijd ik naar het begin van de route. Ik kom uit, 300 meter van de chocolaterie, op een klein parkeerplaatsje in een woonwijn. Het lijkt me prima zo. De chocolaterie is geopend voor bezichtiging en heeft ook voldoende parkeergelegenheid. Ik heb me laten vertellen dat de chocolade echt heel lekker is. Ik loop direct de bosrijke omgeving in. Hackfort heeft prachtige landerijen. Even later wandel ik een stuk over het terrein van de boerderij van Rietman. Voor deze mensen is het gevolg van de horeca lockdown enorm. Ik wens boer Rietman senior het allerbeste toe. Vervolgens loop ik deze prachtige wandeling via het Bilderspad langs de Baakse Beek. Het pad neemt me mee langs het landschap van de Baakse Beek en de fraaie landgoederen van de kastelen Hackfort en Vorden gezien door de ogen van de 19e eeuwse landschapsschilder Johannes Bilders Het pad laat de plekken zien waar hij schilderde en tekende. Volgens kenners heeft hij hier zijn mooiste werken gemaakt. Onderweg vind ik overal bankjes op beschutte plekken. De wandeling weet me enorm te verrassen. Het wijkt met regelmaat af van het Bilderspad om leukere kleine paadjes te ontdekken en alleen die wegen te nemen die geheel onverhard zijn. Ik word door Trage Tochten vakkundig om verharde wegen geleid die veelal minder charmant zijn. Mijn complimenten! Bij de enige mogelijkheid voor een versnapering in Coronatijd, selfservice rustpunt de Rietberg, is het zo druk dat ik het voorbij loop. Ik vind mijn auto even later weer. Voor mij staat deze tocht zeker op nummer 1 van wandelingen in deze regio. De kleinschaligheid van deze kastelenomgeving maken een tocht in dit gebied meer dan de moeit waard.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Chocolaterie en koffiehuis Magdalena

Vierakkersestraatweg 37

7233 SH Vierakker

't Boshuis

Boshuisweg 8

7233 SE Vierakker

De keuken van Hackfort

Baakseweg 6

7251 RH Vorden

Rustpunt de Rietberg

Baakseweg 12

7251 RH Vorden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info