Trage Tocht Wichmond

Baakse Beek, Hackfort en Veengoot

Trage Tocht Wichmond
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Wichmond

 • Startadres:

  chocolaterie en koffiehuis Magdalena
  Vierakkersestraatweg 37
  7233 SH Vierakker

 • Coördinaten:

  52°5’32” N   6°15’19” E

We maken een fraaie wandeling in het Achterhoekse coulisselandschap rondom landgoed en kasteel Hackfort. De route rijgt alle mooie onverharde paadjes aan elkaar tot een wandelpareltje. We beginnen bij Chocolaterie en Koffiehuis Magdalena dat gezeteld is in het historische gebouw Ludgerus, ooit school en dorpscafé, aan de rand van Wichmond. We hebben net nog even zicht op de imposante St. Willibrorduskerk en de pastorie met trapgevel. Over bomenlanen en smalle paadjes tussen de velden slingert de wandeling langs houtwallen, singels, boerderijen en beken. We komen bij kasteel Hackfort, lange tijd in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Tegenwoordig zijn het kasteel en landgoed eigendom van Natuurmonumenten. Gelukkig bepaalde baron Arend dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven, zodat wandelaars nu nog steeds van dit mooie halfopen landschap kunnen genieten. Bij de Keuken van Hackfort is het goed vertoeven. We lopen even over een idyllisch pad langs de Baakse Beek. De beek is eigenlijk geen beek, maar ooit gegraven om de moerassige gronden hier te ontwateren. Verderop wandelen we opnieuw over eiken- en beukenlanen, door kleine bosjes, langs weilanden en akkers in een kleinschalig boerenlandschap. We kruisen diverse keren de brede Veengoot, die vroeger Hissinkbeek heette en in de jaren 1926, 1927 werd vergraven tot afwateringskanaal. Even voor het eind passeren we bij recreatieboerderij de Rietberg een zelfbedieningsrustpunt met terras en dan zijn we weer snel terug in Wichmond.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Wichmond

Josephine, 13-06-2021

Mooie wandeling in een omgeving met veel diversiteit! Halverwege punt 1 : RA langs de rand van grasland .........bosstrook. Dat pad is door zeer hoge gras/wildgroei e.d. niet te zien! Dit zal na de maaiperiode wel weer zichtbaar zijn.

Lof

Marijke Claus, 24-05-2021

Op Hemelvaartsdag deze Wichmondtocht voor de 2e maal gelopen. Niets dan lof! Weer ontzettend genoten. Helaas geen koffie meer bij Chocolade- en koffiehuis Magdalena. Er komt/is een nieuwe uitbater. We hebben heerlijk verpoosd bij Rustpunt de Rietberg.

Slagboom

Ruud Woudenberg, 10-11-2020

Mooie wandeling, voor alle duidelijkheid: de afsluitboom in het begin van de beschrijving is er alleen 's winters. Aan de andere kant van de parkeerplaats is nl wel een slagboom.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Chocolaterie en koffiehuis Magdalena

Vierakkersestraatweg 37

7233 SH Vierakker

't Boshuis

Boshuisweg 8

7233 SE Vierakker

De keuken van Hackfort

Baakseweg 6

7251 RH Vorden

Rustpunt de Rietberg

Baakseweg 12

7251 RH Vorden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info