Trage Tocht Wiesel

Wieselse bossen en velden

Trage Tocht Wiesel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Wiesel

 • Startadres:

  parkeerplaats Kroondomein Het Loo
  Wieselseweg 128-130
  7345 CG Wenum Wiesel

 • Coördinaten:

  52°15’8” N   5°55’11” E

Wiesel is een buurtschap dat grenst aan de koninklijke bossen. Vroeger woonden hier voornamelijk arbeiders die werkzaam waren in de bossen van Het Loo. Nu wordt het jaarlijkse Oranjefeest hier nog altijd groots gevierd rond 31 augustus, de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina, die zo lang op Het Loo gewoond heeft. We wandelen de eerste helft van de route door de uitgestrekte en licht heuvelachtige bossen van Kroondomein Het Loo. Het is hier heerlijk rustig. In de zomerperiode is de ondergroei van bosbessen en vossebessen opvallend. Op het tweede deel van de route lopen we in een kleinschalig landschap met akkers, weilanden en boerderijen tegen de bosranden van de stuwwal aan. Sinds 1850 is hier aan het landschappelijk patroon maar weinig veranderd. We lopen bijna 2 kilometer over een smal voetpad omgeven door brede grasstroken. Dit is het oude tracé van een ooit gepande autoweg. Even voor 1940 was besloten om een nieuwe weg aan te leggen tussen Vaassen, Epe en Heerde die buiten de dorpen om zou komen te liggen. De oorlog brak uit en de uitvoering werd stopgezet. Na de oorlog kwam er niets meer van verdere uitvoering. Nu raast het verkeer over de A50. De gemeente Apeldoorn kocht het oude tracé en maakte er een voet- en ruiterpad van.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bankjes

De Beus, 23-05-2020

In de gebieden van de Kroondomeinen zijn bankjes zeldzaam. Maar de mensen van de Klompenpaden plaatsen hier en daar wel bankjes. Een deel van deze trage tocht is gelijk aan een Klompenpad. Aan het eind van tekst punt 4 staat dat je over 2 bruggetjes komt. Tussen deze 2 bruggetjes staat op een heel mooi plekje een picknickbank met prullenbak. Wandeling is dan wel bijna voorbij maar het is wel een mooi plekje om nog even te zitten voor je de auto weer instapt.

50-50

Roland MD, 16-05-2020

Het eerste deel van de wandeling voert over stille, brede en vooral lange grassige bospaden. Erg rustig en persoonlijk houd ik van die mooie lange glooiende paden. De tweede helft van de wandeling voert je terug naar de (schaars) bewoonde wereld . Je loopt tussen de (paarden-)weides door, door stukjes bos en iets meer over grind en asfalt. Maar ik vond het vooral leuk om in dat stuk al die mooie boshuizen, boerderijtjes en villa's waar je langskomt te bekijken. Echt een hele leuke en afwisselende tocht! Heel klein puntje ter info voor de routebeschrijving: onder punt 1 loop je langs een open vlakte in het bos. Inmiddels is deze open vlakte er niet meer en is het een perceel vol met (jonge) naaldbomen. Het pad is echter goed te volgen dus ik neem aan dat andere wandelaars dit ook wel zien.

Trage Tocht Wiesel

Willem Wandelaar, 12-05-2020

Een prachtige wandeling, eerst door de bossen van Kroondomein Het Loo en vervolgens door het beschermde gebied van Wiesel, met veel afwisseling. Geen wild gezien, zelfs nauwelijks wandelaars. Voor een verslag zie https://willemswonderlijkewandelingen.com/2020/05/11/trage-tocht-wiesel/

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info