Trage Tocht Winterswijk Bekendelle

Boven Slinge en Bocholtse Baan

Trage Tocht Winterswijk Bekendelle
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Winterswijk

 • Startadres:

  restaurant Berenschot's Watermolen
  Wooldseweg 74
  7108 AB Winterswijk

 • Coördinaten:

  51°56’47” N   6°42’24” E

We wandelen vanaf Berenschot door het soortenrijke loofbos Bekendelle langs de Boven Slinge. In 1652 liet de Heer Adriaen van Eerde tot Pleckepol hier twee molens bouwen: een korenmolen en een oliemolen. Tot 1960 is de watermolen in bedrijf geweest als veevoermaalderij, tegenwoordig fraai restaurant met terrassen. De kronkelende rivier heeft door de eeuwen heen regelmatig haar loop veranderd. In de vroegere rivierbeddingen is het elzenbroek ontwikkeld, een vochtig bos. Onder de els, es, iep en eik vinden we ondergroei van slanke sleutelbloem, bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. We lopen naar de Oude Bocholtsebaan. Dat hier tussen 1880 en 1931 een spoorlijn liep tussen Winterswijk en het Duitse Bocholt, is vooral goed te zien aan de lange, kaarsrechte structuur van de weg. Ook is op verschillende plaatsen langs de Baan het verhoogde spoorbed nog goed zichtbaar. De lengte van de spoorbaan was in totaal 17,5 km. Wat er nu nog van rest is een ideale verbinding voor wandelaars en fietsers met prachtig zicht op het licht glooiende coulisselandschap rondom. We passeren de buurtschappen Woold en Brinkheurne en wandelen dan weer langs de Slinge door het Buskersbos. Over eikenlanen tussen de velden door terug naar Berenschot.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Prachtig!

Wilco Meinen, 21-02-2021

Heb deze route al meerdere malen gelopen in verschillende jaargetijden en hij blijft de moeite waard! Zeker op zo'n zonnige dag als vandaag was het weer volop genieten! Wat mij betreft zeker 1 van de mooiste trage tochten van Winterswijk en omgeving mede ook door de afwisseling.

Het Winterswijkse Geuldal

Herman Harenberg, 03-02-2021

Afgelopen zondag 31 januari deze 'diamanten'-route gelopen: Rob noemt de trage tocht in Voorst een juweeltje, maar dan verdient deze route zeker het predicaat diamant. Hoe verrassend mooi is het te zien hoe de Boven Slinge zich door het landschap meandert: 'Het Winterswijkse Geuldal', prachtig! Daarnaast een prachtig uitzicht op het heuvellandschap en het coulisselandschap. En dit zo dicht bij huis! Met zonnig vriezend weer gewandeld. Gelukkig waren veel paden en zandweggetjes bevroren, want aan de sporen te zien kan er ook heel nat zijn. Door de vorst had deze tocht zondag weinig kenmerken van een trage tocht: alles was verhard. En het mooie is, dat de wandeltochten rondom Winterswijk heel makkelijk aan elkaar te koppelen zijn, waardoor je ook je eigen route kan maken. Naast de prachtige wandelomgeving is het ook nog eens een mooie omgeving om te fietsen. Laten we trots zijn op dit mooie stukje Achterhoek en het koesteren. Toeristisch gezien een heel mooie reclame voor de Achterhoek!

Het mooie land van Nijhof

Arlette Boog, 10-05-2018

Wat heb ik ongelofelijk mijn hart verloren aan dit gebied met zacht glooiend weideland en de vele zandwegen. Het weer zit mee. Het is begin mei en alles is frisgroen. Het is nog rustig in de streek, ik heb volop zon en de temperatuur stijgt naar een comfortabele 21 graden. De lichte bries maakt het perfect wandelweer. Op aanraden van Rob kies ik deze tocht en vanwege de afstand besluit ik er een wandelweekend van te maken. Mijn onderkomen voor het weekend vind ik bij Huize Nijhof in Barlo vlakbij Aalten. De uit 1917 stammende herenboerderij ligt te midden van het schitterende coulisselandschap van de Achterhoek en in het monumentale pand is een royaal, kleurrijk en sfeervol gastenverblijf ingericht. Langzaam gaat de zon onder en ik besluit een kleine rondwandeling te maken over de mooie holle wegen die rond deze oude boerderij liggen. www.huizenijhof.nl/ De volgende ochtend parkeer ik de auto op een verlaten parkeertermijn bij Berenschot's Watermolen en na de koffie op het terras ga ik op pad. Met zijn fijne zonnige terras is Berenschot een prima startpunt voor deze 15 kilometer lange tocht. Let wel even op de openingstijden. Ik loop via de Boven Slinge door mooie en glooiende groene weiden. Het gras wordt ingekuild en er is volop bedrijvigheid. Vee vind je hier niet. Op een enkele 'hobby-koe' na. Na 5 kilometer tref ik een welkom self-service 'terrasje' aan in het weiland bij Rustpunt Kötters met koffie, fris en cake. De kosten zijn laag en er wordt een beroep op je eerlijkheid gedaan. Een stukje verder op de landweg valt mijn oog op een groepje koeien. Een grote stier houdt zijn wacht bij een aantal koeien en hun kalfjes. Ik aanschouw de hele familie in de wei, in de zon en mijn hart maakt een sprongetje. Verder lopend snuif ik de geur van vers gemaaid gras op. Met regelmaat tref ik bordjes van het gloednieuwe Achterwooldse klompenpad aan. Ik begrijp dat hier een aantal voortreffelijke stukken uit de mooie tocht van Rob zijn gebruikt. Beter goed gejat dan slecht bedacht, denk ik dan maar! Het pad slingert verder langs de Slinge waar ik op een boomstronk nog even verder mijmer. En omdat de tocht zijn einde nadert neem ik niet meer de moeite om naar de Gulle Waard te lopen. Als verrassing tref ik even voor het einde van de tocht Roelof Kuipers met zijn drie honden en schaapskudde aan. Roelof is de herder van twee schaapskuddes in het oosten van de Achterhoek. Wat fantastisch om hem en de honden met zijn schapen aan het werk te zien. Ik eindig deze dag weer bij Berenschot maar word onaangenaam verrast door het feit dat de keuken al om 17:00 uur sluit. Het blijft dus bij een glaasje want Berenschot heeft geen zin om mijn geitenkaaskroketjes even na 17:00 uur nog in de frituur te gooien. Misser, Berenschot!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Horeca

Restaurant Berenschot's Watermolen

Wooldseweg 74

7108 AB Winterswijk

Weideterras Kötters

Oude Bocholtsebaan 15

7108 AV Winterswijk-Woold

De Gulle Smid

Mr. A. Th. Ten Houtenlaan 4

7102 EH Winterswijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info