Trage Tocht Wisselse Veen

Tongerense beek, Verloren beek en Tongerense hei

Trage Tocht Wisselse Veen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Epe

 • Startadres:

  parkeerplaats, Epe
  kruising Boerweg en Berghoeveweg
  Epe

 • Coördinaten:

  52°20’22” N   5°55’47” E

We maken een verrassende wandeling met de typische afwisseling van boerenland, beken, bomen en bosjes en brede zandwegen. Het Wisselse Veen is een kwelgebied, waar de Verloren beek ontspringt. In het begin van de 20e eeuw was het Veen een van de schatkamers van de Nederlandse wilde flora, met planten als parnassia, vetblad, klokjesgentiaan en diverse orchideeënsoorten. Door ontginning en ontwatering ging het grootste deel van deze flora verloren. Dankzij gericht beheer en een in 1993 begonnen natuurherstelproject, is het tij gekeerd. Er ontwikkelen zich nu weer veentjes, moerasjes en schone, kronkelende stroompjes en beekjes met plantensoorten als zonnedauw, moeraswolfsklauw, blauwe zegge en Spaanse ruiter. De Verloren Beek dankt zijn naam aan het feit dat het water nergens een molenrad aandreef, dus ongebruikt verloren ging. Het water stroomt meestal vrij snel. Het heeft een mooie begroeiing: veel elzen, hulst, hazelaar en bosanemoontje in het voorjaar. Op het tweede deel van de wandeling komen we over de Tongerense hei en over landgoed Tongeren met een mooi vlonderpad tussen de velden. Nog een tweede rondje over het Wisselse Veen maakt de route compleet.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Heerlijke tocht

Tychon, 14-06-2020

Bij zonsopkomst gestart, een mooie weidse wandeling en alle rust. Het laatste stuk in omgeving camping wat gasten die de hond uitlaten. De wijziging over de Tongense heide en het vlonderpad is een mooie toevoeging. Mijn fotoverslag vind je op www.antoonaandewandel.blogspot.com

TT Wisselse Veen

Rob Wolfs, 02-06-2020

Deze route heeft een flinke update gekregen. Een lange rechte bosweg is vervangen door een traject langs en over de Tongerense heide. De route is verlengd tot 15 km met een extra rondje over het Wisselse Veen. Nu aan het eind van de wandeling ook horeca. Teksten en kaarten zijn nu actueel.

Mooie route

Roeland Oudejans-Albers, 07-05-2020

Een mooie route. De beschrijving is nog steeds actueel. Inderdaad wel veel wat lange rechte stukken, maar dat is geen probleem omdat de omgeving mooi is.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekrestaurant De Veldkamp

Veldkampweg 2

8162 PV Epe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info