Trage Tocht Wisselse Veen

Tongerense beek, Verloren beek en Smallertse beek

Trage Tocht Wisselse Veen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Epe

 • Startadres:

  parkeerplaats, Epe
  kruising Boerweg en Berghoeveweg
  Epe

 • Coördinaten:

  52°20’22” N   5°55’47” E

We maken een verrassende wandeling met de typische afwisseling van boerenland, beken, bomen en bosjes en veel brede zandwegen. Het Wisselse Veen is een kwelgebied, waar de Verloren beek ontspringt. In het begin van de 20e eeuw was het Veen een van de schatkamers van de Nederlandse wilde flora, met planten als parnassia, vetblad, klokjesgentiaan en diverse orchideeënsoorten. Door ontginning en ontwatering ging het grootste deel van deze flora verloren. Dankzij gericht beheer door de plaatselijke afdeling van het KNNV van het enige niet ontgonnen perceel, en een in 1993 begonnen natuurherstelproject, is het tij gekeerd. Er ontwikkelen zich nu weer veentjes, moerasjes en schone, kronkelende stroompjes en beekjes met plantensoorten als zonnedauw, moeraswolfsklauw, blauwe zegge en Spaanse ruiter. De Verloren Beek dankt zijn naam aan het feit dat het water nergens een molenrad aandreef, dus ongebruikt verloren ging. Het water stroomt meestal vrij snel. Het heeft een mooie begroeiing: veel elzen, hulst, hazelaar en bosanemoontje in het voorjaar.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie route

Jettie Tolman, 21-08-2019

De routebeschrijving klopt nog steeds. De lengte van de wegen vonden we niet storend; alle tijd om te genieten van het mooie landschap. We hebben genoten van deze route. Inmiddels is het bordje bij het klaphek iets verder verdwenen in de boom. Jaco en Jettie

Boerenlandschap

H.V., 29-09-2015

Mooie wandeling door wat meer 'open natuur' ; het boerenlandschap, afgewisseld met bos. De route ging over deels verharde wegen en zand en bospaden

TT Wisselse Veen

Rob Wolfs, 21-06-2015

Deze route is vandaag gecontroleerd. De beschrijving is geactualiseerd.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekrestaurant De Veldkamp

Veldkampweg 2

8162 PV Epe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info