Trage Tocht Wortelkolonie

Wortelkolonie, Kasteel Hoogstraten en 't Merkske

Trage Tocht Wortelkolonie
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Castelre

 • Startadres:

  bezoekerscentrum De Klapekster
  Kolonie 41
  2323 Wortel

 • Coördinaten:

  51°24’13” N   4°49’27” E

We maken een stevige, maar mooie wandeling in het grensgebied van Nederland en België. Wortelkolonie werd begin 19e eeuw als een Nederlandse Kolonie van Weldadigheid opgericht. Landlopers en bedelaars werden eerst vrijwillig en later gedwongen aan het werk gezet op de velden. Vanuit de landlopersboerderij, nu bezoekerscentrum, werd het omliggende gebied ontgonnen tot landbouwgrond. Tegenwoordig vinden we hier nog steeds de gevangenis van Wortel. De vele lange rechte bomenlanen en tussenliggende vierkante akkers gaven en geven nog steeds een bijna geometrische structuur aan het landschap. Voor wandelaars een waar genot om hier nu vrij rond te kunnen lopen. We komen via een oud voetpad bij kasteel Hoogstraten. Nou ja kasteel, ook een gevangenis. Maar ooit wel kasteel geweest en zelfs een tijdje lang landbouwkolonie. Nu vooral een imposant gebouwencomplex. We vervolgen onze route naar café in Holland voor een welverdiende pauze. Op Nederlands grondgebied slingert de wandeling in het dal van 't Merkske met het beekje mee door een wat ruiger en nog stiller natuurgebied. We steken een groot open veld over en komen weer terug bij de Wortelkolonie. Op de statige dreven, zoals de bomenlanen in Vlaanderen heten, hebben we doorkijkjes op moerassige velden en landbouwakkers. Bezoekerscentrum De Klapekster komt in zicht.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geweldig

Yvonne, 14-08-2020

Absolute topwandeling dit. Een van de mooiste die we ooit gelopen hebben. Interessante cultuurhistorie en schitterende natuur gecombineerd en ook nog zeer afwisselend. De imposante eikenlanen aan het begin van de wandeling moeten een Walhalla zijn voor de eikenprocessierups, maar de beestjes hielden zich gelukkig koest. Slechts een paar kleine nesten gezien (we liepen deze wandeling half juni). Het wandelgidsje 'Weldadig Wandelen', waar deze route in staat, kan ik aanbevelen voor de bijbehorende cultuurhistorische info over de Wortelkolonie.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Weldadig wandelen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Weldadig wandelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info