Trage Tocht Woudbloem

Slochter Ae, Scharmer Ae en Skald Ae

Trage Tocht Woudbloem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Froombosch

 • Startadres:

  parkeerplaats eind verharding Kooiweg
  Kooiweg
  Froombosch

 • Coördinaten:

  53°12’34” N   6°44’57” E

We maken een prachtige wandeling in het midden van de provincie Groningen door het uitgestrekte nieuwe natte natuurgebied Ae's Woudbloem. Duurswold of Woldstreek is de overkoepelende naam voor het ruime omringende gebied. Ae's Woudbloem is samen met de Westerpolder en het Dannemeer onderdeel van 't Roegwold en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Woudbloem is een klein gehucht, 'groot' geworden door de aardappelmeelfabriek die hier tachtig jaar lang heeft gestaan. Nu terrein van een botenwerf. In Ae's Woudbloem is een gevarieerd landschap ontstaan met brede watergangen, rietkragen, moeras en kleine bosjes, gras en struwelen, lage plassen en hoger gelegen zandkoppen. Dit halfopen moerasgebied is aangelegd in 2005. De Slochter Ae is een oud riviertje dat samen met de Scharmer Ae in het oude stroomdal van de Fivel ligt. De Skald Ae is is later aangelegd om het water uit de Westerpolder niog beter af te kunnen voeren. In het gebied komen meer dan 20 soorten libellen voor, waarbij de groene glazenmaker, vroege glazenmaker, smaragdlibel en glassnijder bijzonder zijn. Het is hier heerlijk rustig wandelen over de vele onverharde paden met de weidse uitzichten over het halfopen landschap, ver weg van de hectiek.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Henk

Rob Wolfs, 26-02-2021

Beste Henk, bedankt voor je reactie. Schaaphok en de brug ga ik aanpassen. De twee alternatieven of varianten die je aangeeft zijn prima voor wie dat wil. Met de kaart is het altijd gemakkelijk om je eigen varianten te kiezen.

Trage tocht Woudbloem

Henk van den Brink, 25-02-2021

Leuke wandeling, vandaag (25 februari 2021) gelopen. Zoals alle Trage Tochten goed beschreven. Toch een paar kleine opmerkingen: -Aan het eind van 1 ga je volgens de beschrijving rechtdoor waar het fietspad naar rechts buigt. Hier kun je net zo goed het fietspad blijven volgen, je snijdt dan een stukje af waar je sowieso op de terugweg nog langs komt. Scheelt dubbel lopen. - Aan het eind van 2: de plaatsnaam is niet Schapenhok maar Schaaphok. Waar de kade naar links buigt ga je volgens de beschrijving (en volgens Staatsbosbeheer) naar beneden, maar je kunt net zo goed de graskade blijven volgen, dan houd je ook uitzicht naar rechts en je komt op precies hetzelfde punt uit. De eerste zin van 4 vervalt dan. - 5: de houten brug, iets over de helft van de tekst, is in werkelijkheid een betonbrug met houten leuningen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info