Trage Tocht Zeddam

Keurvorstenheuvel, Eltenseweg en 't Loo

Trage Tocht Zeddam
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Zeddam

 • Startadres:

  restaurant Bij Kobus
  Kilderseweg 18
  7038 EH Zeddam

 • Coördinaten:

  51°54’34” N   6°15’22” E

We maken een fraaie, afwisselende wandeling in het Montferland, vrijwel volledig over onverharde paden. Vanaf de rand van Zeddam voert het eerste deel van de tocht ons al snel naar de stuwwal met het heuvelachtige Bergherbos. Het is een gevarieerd bos met steeds meer loofbomen en aardig wat heuveltoppen. We komen onderweg het bekende Pieterpad tegen en beklimmen de Keurvorstenheuvel die op 71 meter boven NAP ligt. Na een stevige afdaling gloort het licht aan de rand van het bos. Volgt een tweede stuk van de route over de Lage en Hoge Eltenseweg, langs bosranden en tussen de velden met mooie uitzichten over biologische akkers in het glooiende landschap. We komen aan de rand van de recreatieplas Stroombroek en Het Land van Jan Klaassen: voor de liefhebbers. Op het laatste deel van de wandeling verandert het perspectief naar zicht op een meer traditioneel boerenland rond Kilder en Braamt met op de achtergrond steeds de heuvels van het Bergherbos. En we prijzen ons gelukkig dat Natuurmonumenten hier akkerranden vol met bloemen heeft aangelegd, 'een paradijs voor de patrijs' volgens de borden. Even voor het eind komen we langs boerderij 't Loo dat nog bij landgoed Huis 't Bergh hoort. We lopen over de voormalige oprijlaan naar het inmiddels verdwenen kasteel Oploo, nu nog steeds een majestueuze bomenlaan en feest voor de wandelaar.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Stef

Rob Wolfs, 08-06-2020

Beste Stef, bedankt voor je reactie mer verbetersuggesties. Dat is geen kattenpis... ik ga er goed naar kijken en mee aan de slag. Ik heb enkele suggesties overgenomen, maar andere niet.

Trage tocht Zeddam

Stef Kloppenberg, 08-06-2020

Mooie tocht , maar de routebeschrijving is soms wat onduidelijk. punt 1. Nadat je over de halfverharde weg na nr. 11 het 'grassige pad naar rechts' bent opgelopen moet je al snel, namelijk bij het bord 'Bergherbos' naar rechts, een pad dat licht omhoog loopt met aan je rechterhand enkele grote kersenbomen. Punt 2. De Kraamkuil wordt niet met een bord aangegeven. Deze zin verwijderen, evenals de volgende zin 'Opnieuw zijpaden negeren'. In de volgende zin het gedeelte 'met voor je een dichtgegooid pad' verwijderen (het pad valt niet erg op, maar is begaanbaar). Punt 3. Na de tweede zin is de beschrijving onduidelijk, zelfs onjuist. Na de zin'Direct het eerste pad naar links negeren' dient de volgende tekst te worden opgenomen: 'Je neemt nu het volgende pad naar links'. (zoals de huidige beschrijving luidt zou je het derde pad naar links moeten nemen. Dat is onjuist) punt 4. tweede zin: 'met aan de andere kant nr. 11' vervalt. Dit nummer staat er niet (meer) op. punt 5. Voor de duidelijkheid deze tekst vanaf zin 3 aanpassen als volgt: Alweer snel het bos uit, waar je een bankje passeert aan je linkerhand. Het pad langs de bosrand verder volgen tot een drukke weg (n.b. er staat geen bordje Hoge Eltenseweg, dus mensen zoeken daar vergeefs naar) Volgende zin. 'Hier oversteken en rechtdoor, een breed pad tussen de velden'. punt 6. vierde zin kan duidelijker: 'Hier oversteken, langs een parkeerplaats en een bord van natuurmonumenten rechtdoor, een eikenlaan licht omhoog. Het zijn slechts suggesties, maar ik denk dat de routebeschrijving er een stuk duidelijker op wordt.

Mooie start

Saskia Bos, 07-05-2020

Op 10 april (goede vrijdag) deze wandeling gelopen. Het eerste gedeelte van de wandeling was echt prachtig. Later loop je meer door het open land, het verkeer vond ik wel jammer.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Bij Kobus

Kilderseweg 18

7038 EH Zeddam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info