Trage Tocht Zeewolde Nuldernauw

Gelderse Slenk, Nulderdijk en Sea Level

Trage Tocht Zeewolde Nuldernauw
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Zeewolde

 • Startadres:

  parkeerplaats P2 bij Sporthal de Horst
  Horsterweg 204
  3896 LL Zeewolde

 • Coördinaten:

  52°19’36” N   5°31’26” E

We maken een mooie wandeling door het grote Horsterwold van Staatsbosbeheer en langs de boorden van het Nuldernauw. Vanaf het sportcomplex aan de rand van het dorp gaat het gelijk het bos in. Soms lopen we over een brede bosweg, op andere momenten volgen we smalle bospaadjes. Onderweg kan worden genoten van een natuurconcert met talrijke bosvogels. We komen in het gebied van de Gelderse Slenk, waar in een ver verleden een moerasbos heeft gelegen. De bodem is er zandiger en je kunt er zelfs veenresten zien. In dit gebied heeft Staatsbosbeheer een aantal jaren geleden een slenk uitgegraven: een langgerekte plas van bijna een kilometer om vooral moerasvogels een plek te bieden. Dan klimmen we de stoere Nulderdijk op. Alleen al voor het gevoel is het een genoegen om de dijk een eind te volgen. Maar het land rechts van de dijk prikkelt de nieuwsgierigheid. We gaan op verkenning in deze voorlanden aan het Nuldernauw en worden verrast door de afwisseling van droge en natte natuur. We zien er talloze libellen aan de waterkant, maar ook droge heideveldjes en strandjes met helmaanplant. Tegen het eind komen we in een park, met een van de negen Landschapskunstwerken in Flevoland: 'Sea Level' van de Californische kunstenaar Richard Serra. Twee meterslange muren staan diagonaal in elkaars verlengde aan weerszijden van een kanaal. Aan de uiteinden vloeien ze nauwelijks merkbaar over in het landschap, terwijl ze op het diepste punt van het park enkele meters hoog zijn. De muren geven fysieke betekenis aan het begrip zeeniveau. Lopend langs de muur krijg je het gevoel kopje onder te gaan.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Door bos en langs het Nuldernauw

Willem Wandelaar, 29-03-2021

Vanaf de sportvelden van Zeewolde meteen de bossen in en dat blijft zo tot de route het Nuldernauw bereikt. Over een vakantiepark en door randen van de bebouwde kom weer terug. Hier mijn verslag van deze wandeling: https://willemswonderlijkewandelingen.com/2021/03/26/trage-tocht-zeewolde-nuldernauw/

Stadse Tocht

Rutger Burgers, 10-06-2020

Jammer dat de route niet helemaal aan je verwachtingen voldeed, Paul. Met je aanduiding stadse tocht ben ik het niet eens, je wandelt grotendeels in de natuur. Ook al is de route 95% onverhard moet ik toegeven dat er redelijk wat gebruik wordt gemaakt van paden die moeten worden gedeeld met ATB-fietsers. Dat komt ook omdat Staatsbosbeheer een aantal paden heeft opgedoekt, waardoor er weinig echte wandelmogelijkheden overblijven. Meestal staat er bij de ATB-tracks op de toegangsbordjes dat ze ook bestemd zijn voor wandelaars. Advies: wandel deze route niet op zondag.

Stadse tocht Zeewolde

Paul Ket, 08-06-2020

Deze Trage Tocht is geen Stadse tocht, maar zo voelt hij wel. En dat kan een of een - zijn. De start is aan de rand van Zeewolde, je loopt direct het bos in. In het bos bestaat een groot deel uit paden die ook door moutainbikes gebruikt worden. Nu was het op een druilerige maandagochtend niet druk, maar er waren fietsers. En dan zijn die MTB-paadjes behoorlijk smal en gaan ze behoorlijk hard. Maar delen gaan ook over ruiter en aangespannen-paarden routes. Bijna elk pad moet gedeeld met anderen. Bij de randmerendijk gaat de route langs het water, ook daar zal het bij mooi weer druk zijn. De resten (afval, sporen) maken dat wel duidelijk. De paden zijn wisselend. Sommige zijn breed, pas gemaaid en lopen prima, andere zijn met gras en andere planten tot kniehoogte. Ik vind dat prima, maar je moet er met je kleding wel rekening mee houden. Ik zag op tegen de terugweg door de buitenwijk van Zeewolde. Het blijkt via een paadje door een groenstrook te gaan. Loopt best aardig. Aan het einde heb ik de route langs de weg verruild voor een stukje langs de manege, het begin van de wandeling.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie 't Wolderwijd

Dasselaarweg 1

3896 LT Zeewolde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info