Trage Tocht Zeewolde Nuldernauw

Gelderse Slenk, Nulderdijk en Sea Level

Versiedatum: 24-04-2023

14 KM
Start:

Parkeertterrein P2 en Sporthal De Horst, Zeewolde

Details

We maken een mooie wandeling door het grote Horsterwold van Staatsbosbeheer en langs de boorden van het Nuldernauw. Vanaf het sportcomplex aan de rand van het dorp gaat het gelijk het bos in. Soms lopen we over een brede bosweg, op andere momenten volgen we smalle bospaadjes. Onderweg kan worden genoten van een natuurconcert met talrijke bosvogels. We komen in het gebied van de Gelderse Slenk, waar in een ver verleden een moerasbos heeft gelegen. De bodem is er zandiger en je kunt er zelfs veenresten zien. In dit gebied heeft Staatsbosbeheer een aantal jaren geleden een slenk uitgegraven: een langgerekte plas van bijna een kilometer om vooral moerasvogels een plek te bieden. Dan klimmen we de stoere Nulderdijk op. Alleen al voor het gevoel is het een genoegen om de dijk een eind te volgen. Maar het land rechts van de dijk prikkelt de nieuwsgierigheid. We gaan op verkenning in deze voorlanden aan het Nuldernauw en worden verrast door de afwisseling van droge en natte natuur. We zien er talloze libellen aan de waterkant, maar ook droge heideveldjes en strandjes met helmaanplant. Tegen het eind komen we in een park, met een van de negen Landschapskunstwerken in Flevoland: 'Sea Level' van de Californische kunstenaar Richard Serra. Twee meterslange muren staan diagonaal in elkaars verlengde aan weerszijden van een kanaal. Aan de uiteinden vloeien ze nauwelijks merkbaar over in het landschap, terwijl ze op het diepste punt van het park enkele meters hoog zijn. De muren geven fysieke betekenis aan het begrip zeeniveau. Lopend langs de muur krijg je het gevoel kopje onder te gaan.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: incidenteel worden in de buitendijkse graslanden schapen ingerasterd. Indien hier paden zijn afgezet volg je het blauwe getekende alternatief op de kaart.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

leuk gebied!

Jose Maan, 05-05-2024

De paden waren erg nat maar de wandeling was leuk. Het leukste stuk is langs het water , de bossen waren mooi groen , de rechte paden vonden we iets...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info