Trage Tocht Zutphen aan de IJssel (stadse tocht)

Tichelbeeksewaard, Zuidwijken en Berkel

Trage Tocht Zutphen aan de IJssel (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Zutphen

 • Startadres:

  station Zutphen
  Stationsplein 12
  7201 ML Zutphen

 • Coördinaten:

  52°8’39” N   6°11’40” E

We maken een mooie gevarieerde wandeling in en om de middeleeuwse stad Zutphen, ontstaan aan de samenvloeiing van Berkel en IJssel. Op het eerste deel van deze stadse tocht steken we de brug over de IJssel over naar de Tichelbeeksewaard, waar we een mooi ommetje over voetpaden door de uiterwaard maken met prachtig uitzicht op de brede rivier, de IJsselkade en de imposante brug. Terug aan de andere kant genieten we volop van de nieuwe, fraai vormgegeven promenade langs het water. Langs het strategisch opgestelde kanon en de kleine haven vervolgen we onze rivierwandeling door de brede uiterwaarden. Hier is het lekker struinen langs de IJssel. Via groene gangen en zoveel mogelijk over voetpaden volgen we de randen van de Zuidwijken. Verrassend zijn de onverharde paadjes langs de Vierakkerse Laak en het bospaadje op het Bijeneiland in de wijk Helbergen. Langs de Vijver, ontstaan door zandwinning voor de stadsuitbreiding, is het een oase van rust. We lopen parallel aan de Jan Heijenkstraat langs een wadi, waar het water van de huizen op een natuurlijke manier gefilterd wordt. Bijzonder zijn de nieuwe klinkerpaden rondom het Lunette-eiland, waar ooit midden in de stad een jeugdgevangenis stond. Langs de Berkel en watertoren lopen we naar het centrum, waar we een flinke slinger maken langs de mooiste bezienswaardigheden. Zoals de Berkelruïne, stadsmuur, Sint Walburgiskerk, Drogenapstoren, Ruitershofje en Bornehof, Maar ook Zaadmarkt en Houtmarkt met de vele horecagelegenheden zijn niet te versmaden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Zondag in Zutphen

Marijke Claus, 29-06-2020

Gisteren, zondag, deze tocht gelopen. De vele winkels waren dicht, minder winkelend publiek en daardoor komen de gebouwen beter tot hun recht. Heb weer genoten; het laatste stuk door de stad was voor mij de kers op de taart. Routebeschrijving Top!

Zutphen a/d IJssel

Josephine, 21-02-2020

Het rondje bij de IJsselbrug staat nu in deze periode onder water. Ik zou het volgende zin bij eind van nr. 8 zo willen omschrijven: Ter hoogte van de Melatensteeg de weg naar rechts oversteken(enz). Wat nu in de routebeschrijving staat vermeld, geeft enige verwarring. Het zou goed zijn dit gedeelte aan te passen.

Eco-wandeling met lunch bij Tessa

Tika, 08-01-2020

Deze heb ik echt als een verrassende eco-wandeling ervaren. Want de Tichelbeeksewaard blijkt een Natura2000-gebied. Daarna kom je voorbij gemaal Helbergen (als je verhard bovenlangs blijft lopen) langs een 'groene' woonwijk in aanbouw. De Bult blijkt een natuurspeelplaats te zijn. Volgende stap is de heerlijke biologische en vegetarische lunch bij Tessa's Place. Dat ligt op het terrein van duurzaamheidscentrum De Kaardebol. Tot slot die prachtige wadi, die ervoor zorgt dat de bewoners van de omringende wijken droge voeten houden. Het kon niet op, enorm ervan genoten! Wel nog twee opmerkingen over de routebeschrijving. Onder punt 4 moet je door schrikhekken en daarna linksaf. Maar ik had nog nooit van schrikhekken gehoord en liep dus rechtdoor, op zoek naar schrikdraad of iets anders waar ik van zou moeten schrikken. Maar die schrikhekken blijken gewoon wit-rode hekken te zijn. En onder 8 staat dat je bij de Melatensteeg LA moet; niet dus! Beter te omschrijven als 'Bij de Melatensteeg (aan je linkerhand) naar R weg oversteken (enz.).

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info