Twentse Kruistocht Zenderen

Kloosters, Mariakapellen, beken, Hertme, Tusveld

Twentse Kruistocht Zenderen
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  23 km

 • Startplaats:

  Zenderen

 • Startadres:

  bushalte Old Coopers Hall
  t.h.v. Hoofdstraat 11
  7625 PA Zenderen

 • Coördinaten:

  52°19’19” N   6°43’34” E

Na een bezoek aan de kerk met Mariakapel naast het Karmelietenklooster loopt de route langs het Carmelitessenklooster met een landkruis, een te bezoeken kapel en kruiswegstaties op de muur van de kloostertuin naar een Mariakapel op de Zendersche Esch. Daarna langs De Kloostergaarde bij theehuis De Karmeliet, het voormalige Huis Weleveld en de Bornsche en Deurninger beek naar Hertme, met een Boomkapelletje, een Mariakapel in de kerk en een openluchttheater. Vervolgens gaat de route via de Bornsche beek en de Doorbraak naar de Mariakapel in Tusveld. Tot slot via de Kleine Doorbraak, het bos De Vloedbelt en de Azelerbeek terug naar Zenderen, met onder meer op de RK begraafplaats een Mariagrotje, een kruis- en een Mariakapel.

Dit is een van de twaalf rondwandelingen in mijn wandelgids 'Twentse Kruistochten', zie kader onderaan. In die mooi uitgevoerde gids staat uitvoeriger achtergrondinformatie en een interview met de familie Schabbink, die het Mariakapelletje aan de Lodiekslanden verzorgt.

Reacties op wandelingen

Route aangepast

Marycke Naber, 05-03-2019

Dankjewel Han voor je uitgebreide reactie. De brug in de Albergerweg blijkt inderdaad verdwenen te zijn. Naar aanleiding van jouw opmerkingen heb ik de route aangepast, daarnaast nog een paar stukken bij Zenderen en Hertme.

Routebeschrijving

Han Bolks, 25-02-2019

Afgelopen vrijdag, samen met mijn vrouw, deze hele mooie en afwisselende kruistocht gelopen. Wij kunnen deze tocht iedereen aanbevelen. Bedankt voor de beschrijving hiervan! Tijdens de route kwamen wij echter nog een paar punten tegen die volgens ons niet (meer) juist zijn. Bij punt 1 bij de oprit naar huis nummer 8A staat inmiddels een bord verboden toegang, met daarbij 'volg de bordjes' Er staat niet welke, dus heb ik geprobeerd informatie te vragen bij deze boer. Maar voor dat ik kans kreeg om aan te bellen werd ik op het erf bijna gebeten door de valse herdershond!! Fijn dat zo'n hond losloopt en er niemand naar buiten komt om hulp te bieden! Toen maar op eigen initiatief, met de schrik in de benen, de gele route opgepakt en deze leidde ons naar de Oude Bornseweg achter de boerderij en toen konden we de routebeschrijving vervolgen. Na punt 3 gaat de route bij 'de volgende brug (over de Deurningerbeek)' rechtsaf, maar bij de brug staat een bord dat dat de Oude Bornsebeek is?. Grappig is dat als je over de brug bent en achterom kijkt dat dan die zelfde beek de Deurningerbeek heet? Aan het eind van punt 4 staat 'Ga na het openluchttheater??.na het klaphek RA, maar er wordt daar nu een pand gebouwd en hebben wij geen klaphek ontdekt. Als je rechts om het pand gaat kom je bij de beek uit en kun je rechtsaf. Bij punt 7 hebben wij de 1e weg linksaf genomen (oude Albergerweg), maar deze weg gaat niet over de beek en wordt ook geen asfaltweg. Daarom voor de beek met de bocht naar rechts gelopen en over de brug linksaf, de Mastboersweg. Deze uitgelopen tot drukke voorrangsweg (de eerste weg van links is dan de Elhorsterweg). Op naar de volgende kruistocht.

Melding

H van der Haar, 03-06-2018

Deze wandeling op 2 juni 2018 gelopen. Mooie route, kan ik iedereen aanbevelen! Echter 1 lastige blokkade bij de volgende aanwijzing: 'Ga na het klaphek LA over de brug en meteen daarna RA door het klaphek, over het brede graspad. Ga bij de volgende brug (over de Deurningerbeek) RA.' Een kleine 100 meter voor dit eerste klaphek staat het groen plotseling manshoog en is er redelijkerwijs geen doorkomen aan. Ik ben hier wel döorheen gegaan maar had hier wel spijt van en zou dit niemand aanbevelen. Daar alle beekoevers verder prima gemaaid en onderhouden waren denk ik dat de situatie hier niet zal verbeteren en vermoedelijk blijvend zal zijn.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pleisterplaats Rabo Scheele

Hertmerweg 37

7626 LV Hertme

Restaurant Al Capone

Hoofdstraat 26

7625 PE Zenderen

Restaurant Lutke Hulscher

Hertmerweg 45A

7625 RH Zenderen

Restaurant ´t Oale Bakkershoes

Hertmerweg 30

7626 LW Hertme

Theehuis De Karmeliet

Hertmerweg 49

7625 RH Zenderen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info