Voetstapper Oostvaardersplassen

Een tocht door de nieuwe wildernis

Versiedatum: 06-09-2023

Wilgenbos OostvaardersveldGanzenOostvaardersveldBuitencentrum
14 KM
45 M
Bron:

Voetstappers

Start:

buitencentrum Oostvaardersplassen, Lelystad

Details

We gaan een wandeling maken door een uniek natuurgebied in Nederland. Toen de zuidelijke IJselmeerpolders in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden drooggelegd was het de bedoeling om tussen Lelystad en het toekomstige Almere een groot industriegebied aan te leggen. Door de oliecrisis van de jaren zeventig kwam het er niet van en kwam in dit natte deel van Zuidelijk Flevoland een natuurgebied tot ontwikkeling. Het slikken- en plassenlandschap bleek in trek te zijn bij vogels als grauwe ganzen, lepelaars, eenden en het toen nog zeldzame baardmannetje. Later vestigden zich ook zilverreigers, bruine kiekendieven, aalscholvers en ijsvogeltjes in het gebied.
In 1992 werden konikpaarden, edelherten en heckrunderen uitgezet in de Oostvaardersplassen. In 2006 gingen hier ook Zeearenden broeden. De Oostvaardersplassen zijn slechts beperkt toegankelijk. Voor wie een indruk wil krijgen van het leven in het gebied kan daarvoor terecht in het naburige Oostvaardersveld.

Let op: De zogeheten 'driehoek' van de Oostvaardersplassen is afhankelijk van de weersomstandigheden gesloten van januari t/m april. Dit om de grote grazers in het gebied in de winter rust te bieden. Wandelaars kunnen dan als alternatief een kijkje nemen bij de aalscholverskolonie bij uitkijkhut De Schollevaar.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info