Voetstapper Oostvaardersplassen

Een tocht door de nieuwe wildernis

Voetstapper Oostvaardersplassen
 • Bron:

  Voetstappers

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Lelystad

 • Startadres:

  buitencentrum Oostvaardersplassen
  Kitsweg 1
  8218 AA Lelystad

 • Coördinaten:

  52°26’39” N   5°23’38” E

We gaan een wandeling maken door een uniek natuurgebied in Nederland. Toen de zuidelijke IJselmeerpolders in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden drooggelegd was het de bedoeling om tussen Lelystad en het toekomstige Almere een groot industriegebied aan te leggen. Door de oliecrisis van de jaren zeventig kwam het er niet van en kwam in dit natte deel van Zuidelijk Flevoland een natuurgebied tot ontwikkeling. Het slikken- en plassenlandschap bleek in trek te zijn bij vogels als grauwe ganzen, lepelaars, eenden en het toen nog zeldzame baardmannetje. Later vestigden zich ook zilverreigers, bruine kiekendieven, aalscholvers en ijsvogeltjes in het gebied.
In 1992 werden konikpaarden, edelherten en heckrunderen uitgezet in de Oostvaardersplassen. In 2006 gingen hier ook Zeearenden broeden. De Oostvaardersplassen zijn slechts beperkt toegankelijk. Voor wie een indruk wil krijgen van het leven in het gebied kan daarvoor terecht in het naburige Oostvaardersveld.

Let op: De zogeheten 'driehoek' van de Oostvaardersplassen is afhankelijk van de weersomstandigheden gesloten van januari t/m april. Dit om de grote grazers in het gebied in de winter rust te bieden. Wandelaars kunnen dan als alternatief een kijkje nemen bij de aalscholverskolonie bij uitkijkhut De Schollevaar.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Kitsweg 1

8218 AA Lelystad

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info