Voetstapper Waterloopbos

Door de speeltuin van ingenieurs

Versiedatum: 08-04-2024

StuwGolfslaginstallatieWendelbosDeltawerken
15 KM
405 M
Bron:

Voetstappers

Start:

TOP Waterloopbos, Marknesse

Details

We gaan een wandeling maken door een unieke plek in Nederland. Hier, aan de rand van de Noordoostpolder was tussen 1950 en 1996 het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd. Hier werden schaalmodellen van waterstaatsprojecten gebouwd en de invloed van waterstromingen en golfslag getest voordat de projecten in Nederland maar ook elders in de wereld werden gerealiseerd. Na de sluiting van het Lab kon de natuur ongehinderd zijn gang gaan. Tijdens de wandeling passeer je allerlei stuwen, plassen en modellen. Tijdens de eerste vier kilometer van de wandeling passeer je onder meer de haven van IJmuiden, de Nieuwe Waterweg, de haven van Bangkok, Marsa el Brega in Libië en Thyberon in Denemarken.
Daarna volgen we een kronkelweg door het noordelijk deel van Voorsterbos om uiteindelijk uit te komen in het Wendelbos. Dit is een nog jong nat loofbos dat zo'n 15 jaar geleden werd ingeplant met populieren, wilgen en elzen. Op de hogere delen staan eiken, kersen en essen. Na nog een stuk Voorsterbos keren we terug naar het Waterloopbos, waar we een schaalmodel van de Oosterscheldedam doorkruisen. Kortom, een leerzame route door drie stukken bos met ieder een heel eigen karakter.

Let op: twee stukken route door het Waterloopbos zijn wegens werkzaamheden (gezien in voorjaar 2024) afgesloten. Volg de cursieve aanwijzingen in de routebeschrijving.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Werkzaamheden

Mari Smits, 08-04-2024

In het voorjaar van 2024 wordt in het Waterloopbos gewerkt aan het herstel van waterstaatswerken. Volg zolang dit nodig is de aanwijzingen hierover in...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info