Werelderfgoedwandeling Woudagemaal

IJsselmeer, Prinses Margrietkanaal en Lemsterstrand

Versiedatum: 11-04-2023

16 KM
Start:

Woudagemaal, Lemmer

Details

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal is een mooi uitgangspunt voor twee totaal verschillende wandelrondjes. Goed te combineren met een bezoek aan het bijzondere stoomgemaal. Het Woudagemaal uit 1920 is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog steeds ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland. De zestig meter lange schoorsteen was vroeger een baken voor de schippers op het IJsselmeer, nu voor de wandelaar.
Het Rondje Polder (controleer openingstijden gemaal via website) gaat grotendeels over brede grasdijken, waarbij regelmatig over hekken geklommen moet worden. Dus écht iets voor de fitte, geoefende wandelaar. We lopen langs het gemaal de IJsselmeerdijk op en buigen alweer snel af langs het Prinses Margrietkanaal en de imposante sluis. De route vervolgt langs het brede kanaal tot de rand van het meest zuidelijke Friese meer, Groote Brekken. Daar polderen we langs de Langesloot en tussen de velden terug naar de provinciale weg, die we met een lusje bij de rotonde oversteken. Op de hoge grasdijken tussen de schapen genieten we van de weidse uitzichten over het IJsselmeer.
Het Rondje Stad heeft meer het karakter van een flaneerwandeling. We wandelen langs het IJsselmeerstrand naar het levendige centrum van het pittoreske havenstadje Lemmer. In het oude vissersdorp komen we ogen tekort bij de historische Lemstersluis en de vissershaven met originele Lemsteraken. Langs het water staan veel historische panden, zoals koopmanshuizen. Zij getuigen van een verleden met bloeiende handel en zeevaart. De terrassenrijke kades aan de Zijlroede zijn prachtplekjes om uit te rusten en te genieten van de langsvarende boten.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: het Rondje Polder kan niet helemaal gelopen worden, als het bezoekerscentrum en gemaal gesloten zijn. Controleer de openingstijden via de website. Op doordeweekse dagen geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Je kunt dan wel het eerste deel van de route langs gemaal en Prinses Margrietkanaal overslaan. Je volgt dan de asfaltweg tussen punt 1 en 2 ook op de heenweg, lees verder onder 2, zie ook de kaart.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info