Blaren

Plakken of prikken?

De meest voorkomende blessure bij wandelaars zijn blaren. Blaren ontstaan door wrijving van de huid met de sok of met de binnenbekleding van de schoen.

Sokken

Sokken met veel naden of een grove structuur kunnen blaren veroorzaken. Heb je toch een sok aan met veel naden, trek de sok dan binnenstebuiten aan en neem bij de volgende wandeling een ander paar sokken.

Schoenen

Ook nieuwe of te nauwe schoenen kunnen de oorzaak van blaren zijn. Loop nieuwe schoenen eerst in voordat je er een lange wandeltocht mee gaat maken. Een goede, maar ongewone tip bij de aankoop van nieuwe wandelschoenen: neem de oude schoenen mee. Bij een goede (buiten)sportzaak kan men de loopstijl aflezen aan (oude) schoenen.

Voorkomen

Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Natte voeten zijn kansloos. De voet moet dus droog blijven. Zorg dat de schoen goed waterafstotend is, zodat het water er van buitenaf moeilijk in kan. Voorkom dat de voet van binnenuit nat wordt door gebruik van dubbele sokken (afvoer van zweet), talkpoeder of door ouderwets (en degelijk?) klinkende methodes als kamferspiritus en koude voetenbaden. De wrijving tussen voet en schoen kan voorkomen worden door bekende gevoelige plekken af te plakken met tape.

Genezen

Als de blaar er eenmaal is kun je deze afplakken met blarenpleisters, maar je hebt ook fervente blarenprikkers, die graag elke blaar (ook van anderen) doorprikken.

Blijf blaren de baas

Blijf blaren de baas

Lees meer

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info