De natuur als bondgenoot

De natuur als bondgenoot
De wereld van Heimans en Thijsse in historisch perspectief

auteurMarga Coesèl, Joop Schaminée en Lodewijk van Duuren
uitgeverijKNNV Uitgeverij in samenwerking met het IVN
ISBN9789050112246

Wat heeft de uitvinding van het prikkeldraad te maken met de natuur? Wie kwam in Nederland op het idee om monumenten van de natuur te behouden? Welke invloed hadden de Verkade-albums op de belangstelling voor natuurstudie?

Op deze en andere vragen geeft 'De natuur als bondgenoot' een antwoord. Het boek beschrijft de toenemende aandacht en zorg voor natuur en landschap, vanaf het midden van de negentiende eeuw tot heden. De natuur als bondgenoot bestaat uit een kroniek met allerlei opmerkelijke wetenswaardigheden en een vijftigtal essays over personen en zaken die betrekking hebben op het erfgoed van Heimans en Thijsse. De tekst is verlucht met een groot aantal, deels niet eerder gepubliceerde illustraties uit het bezit van de Heimans en Thijsse Stichting en andere organisaties.

Anderhalve eeuw geleden was er in Nederland nog natuur in overvloed en dacht men niet aan natuurbescherming. Sindsdien is er veel veranderd. Dat er in het dichtbevolkte Nederland nog mooie en soortenrijke natuurgebieden aanwezig zijn, danken we aan een krachtige natuurbeschermingsbeweging. Deze ontstond omstreeks 1900. Door de mens te beschouwen als bondgenoot van de natuur en dus niet als slaaf of heerser legden de onderwijzers E. Heimans en Jac.P. Thijsse in Nederland de basis voor een evenwichtige houding tegenover de natuur. Een houding waarbij natuurbescherming en economische vooruitgang niet als tegenstrijdig worden gezien, maar onlosmakelijk met elkaar zijn verweven.

288 pagina's, 23,5 x 29,7 cm, genaaid gebonden, full colour

Prijs: 29, 95

bron: achterflaptekst van het boek

Het boek beschrijft de ontwikkeling van de natuurbescherming van 1845 tot 2005 aan de hand van kopstukken in de natuurbescherming (zoals Frederik van Eden, Hugo de Vries, Niko Tinbergen en J. Heimans) en natuurverenigingen (zoals Natuurmonumenten, KNNV, IVN, de jeugdbonden en stichting Natuur en Milieu) en veel - vooral nostalgische - plaatjes van heren (en een enkele dame) in lange jassen die de natuur beschermen, de kevers en volkswagenbusjes die als eerste op de Posbank recreren tot oude schoolplaten en Verkadeplaatjes. Heerlijk lezen en plaatjes kijken voor deze winter.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info