De stad is in verval

een literaire wandeling door het Amsterdam van Willem Frederik Hermans

auteurBob Polak
uitgeverijBas Lubberhuizen
ISBN9059370287

Het leven en werk van Hermans (1921-1995) zijn ondenkbaar zonder Amsterdam. Hij woonde er vanaf zijn geboorte in 1921 tot aan zijn huwelijk in 1950. In de jaren dertig liep Hermans van het ouderlijk huis in Oud-West de halve Overtoom af naar en van het Barlus Gymnasium op de Weteringschans. Hermans bleef in de oorlog doorwerken aan de universiteit, maar registreerde ondertussen scherp wat er om hem heen gebeurde. In het steeds verder onttakelende Amsterdam spelen klassieke verhalen en romans zich af als De tranen der acacia's, Ik heb altijd gelijk, De donkere kamer van Damocles en Madelon in de mist van het schimmenrijk. Na de oorlog doolde Hermans van de ene kamer naar de andere. Wie Paranoia heeft gelezen, weet hoe eenzaam Hermans toen moet zijn geweest.

Drie wandelingen voeren langs de belangrijkste Amsterdamse locaties uit het leven en werk van Willem Frederik Hermans. Van de Dam tot aan het Vondelpark, van de Eerste Helmersstraat tot aan de Grimnessesluis. Het is het perfecte decor voor Hermans' sombere wereldbeeld.

Bob Polak is redacteur van Hermans-magazine en publiceerde o.m. Bij de dood van Willem Frederik Hermans (1921-1995) en de Willem Frederik Hermans-kalender.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info