Grebbeliniepad

Grebbeliniepad
Rhenen - Spakenburg

auteurBert Rietberg
uitgeverijUitgeverij Waanders
ISBN9789040076640

Wandelen in de Grebbelinie heeft iets geheimzinnigs. Overal liggen de sporen van tweehonderd jaar vestinggeschiedenis, maar ze liggen wel verborgen in het groen. De wandelgids wil de geheimen van de linie met u delen, want meer weten, betekent meer zien! Langs het wandelpad komt u voorts op vele plaatsen informatiepanelen tegen, die u attent maken op markante plekken in de linie.

Het themapad is een doorgaande wandelroute langs de vele werken, sluizen, forten en kazematten van de Grebbelinie. Een belangrijk deel voert langs de oude liniedijk, maar er zijn tevens ‘uitstapjes' door Veenendaal en Amersfoort.

Hoewel het thema uitgaat van cultuurhistorie is het tevens een echt natuurpad over veelal onverharde paden. Het pad wordt veelal extensief beheerd. Jaargetijden en het weer hebben dus invloed op de begaanbaarheid en de toegankelijkheid van delen van de linie. De meeste wandelingen zijn daarom ongeschikt voor minder validen. Honden zijn niet toegestaan op de liniedijk tussen de Langesteeg en de spoorlijn.

De Grebbelinie in de Gelderse Vallei stamt al uit 1744 en vormde een buffer tussen de IJssel en de Hollandse Waterlinie. Ze is vooral bekend geworden doordat ze op haar oude dag in mei 1940 ineens de Duitsers moest tegenhouden. De ‘Slag op de Grebbeberg’ heeft een mytische lading. Na de oorlog verslonsde de linie en werd ze in 1951 officieel opgeheven. Gelukkig is veel van het cultuur-historisch erfgoed blijven bestaan. In recente jaren is alles opgeknapt en nu is het mogelijk te voet de hele Grebbelinie te aanschouwen, van Rhenen tot aan Bunschoten. Een lange wandeling over historische grond!

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info