Havelte

Havelte
Wandelen in Drenthe

uitgeverijRijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek

bestel het boekje
In de reeks van Toeristisch Recreatieve Archeologische Projecten is juli 2005 nummer 45 verschenen: Havelte, Rendierjagers, jachtvliegtuigen en een ondergedoken hunebed.

Aan het begin van de reeks, in 1993 werden wandelaars en fietsers op stap gestuurd om onderweg vooral veel van archeologie aan de weet te komen. Iemand die met deel 45 op pad gaat, doet dit vanuit een breder zicht. De TRAP Havelte is het resultaat van een langlopende samenwerking tussen Recreatieschap Drenthe, Provincie Drenthe, Drents Plateau, Staatsbosbeheer, de gemeente Westerveld en de ROB.

De Havelte-route is een wandelroute van circa 17 kilometer de route voert door rustige stukken van de bebouwde kom van Havelte, tussen akkers en natuurgebieden door en voor een deel over het militaire oefenterrein Havelte-Oost. U hoeft daabrij niet bezorgd te zijn dat u middenin een oefening terecht komt. U wandelt meestal over rustige, onverharde wegen en bospaden die overal goed begaanbaar zijn. In het boekje staat een beschrijving van de route en een kaartje waarop de rpoute is ingetekend.

De Havelterberg dankt haar bestaan aan de voorlaatste ijstijd. Toen ongeveer 15.000 jaar geleden het klimaat langzaam verbeterde en er toendra landschap ontstond deed ook de mens (hernieuwd) z'n intrede in Nederland en in de omgeving van Havelte.

Kleine groepjes rendierjagers zwierven door Nederland. Ook rond de Havelterberg moeten, gezien de vondsten, meerder jachtkampen betrokken zijn.

Eerst duizenden jaren later, zo rond 3400 v.Chr. schakelt men over op een volledig boeren bestaan en daarmee op een vaste bewoning compleet met akkers en boerderijen. Deze boeren maken zich onsterfelijk door het oprichten van de bekendste monumenten van Drenthe; hunebedden. Bij de Havelterberg liggen twee hunebedden. Deze worden in de wetenschap aangeduid als de D53 en de D54. D53 is misschien wel de meest bezochte hunebed van Drenthe. Rond Havelte zijn nog veel meer (pre)historische agrarische overblijfselen en landschappen te bewonderen. Van de zogenaamde Celtic Fields (prehistorische akkertjes) tot de Middeleeuwse essen, akkers die eeuwen lang bemest werden en zodoende hoger kwamen te liggen dan de omringende gebieden.

Centraal in de route ligt het dorp Havelte. Onstaan bij een kerk die stamt uit 1310. Deze kerk werd gebouwd op een oudere Romaanse kapel. Deze kerk was een gemeenschappelijke godshuis van de dorpen Havelte en Uffelte en ligt ook precies tussen de twee dorpen in. De dorpen leidden een ge´soleerd bestaan tot Drenthe werd ontsloten door Drentse Hoofdvaart in de 18e eeuw.

In de tweede wereldoorlog werd bij de Havelterberg door de Duitsers een vliegveld aangelegd dat meermalen door de geallieerden werd gebombardeerd. In de route zijn meerdere relicten uit deze periode te ontdekken.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info