Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst
Een cultuurhistorische wandeling

auteurJop de Klein en Maarten Wispelwey
uitgeverijUitgeverij Matrijs
ISBN9789461480484

In 1848 begint mr. J.H. Schober een landgoed met de koop van een areaal woeste heidegrond in Putten (Gelderland). Hij is een van de welgestelde particulieren die op de Veluwe een stuk grond aankopen en er een landgoed starten. Bij sommigen gaat het om de financiŽle opbrengst van het hakhout. Bij anderen gaat het om meer ideŽle doelen. Allen moeten daarvoor eerst de heide ontginnen en omzetten in bos. Schober ontwikkelt zijn landgoed vanuit een wetenschappelijke inslag en experimenteert met vele soorten. U zult tijdens uw wandeling ervaren dat het een gevarieerd landgoed is geworden met een boeiend verhaal.

De erfgoedroute voert u langs de diverse experimenten die op het landgoed zijn uitgevoerd. Zo maakt u de hele ontwikkeling door van ontginning tot aan de huidige situatie. U zult boomsoorten zien uit de hele wereld, groot en klein. Tussen de bomen door krijgt u ook nog oog voor andere landschappelijke en cultuurhistorische waarden op het landgoed. Elke plek kent zijn eigen verhaal. De theekoepel, de grafheuvel, de school en de vele andere punten waar u langs komt.

Met deze rijk geÔllustreerde cultuurhistorische wandeling door de prachtige bossen kunt u zelf beoordelen of het experiment van Schober geslaagd is.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info