Mereldagboek

Mereldagboek
Hay Wijnhoven

uitgeverijKNNV Uitgeverij
ISBN9789050113199

Mereldagboek: een fraai en hartverwarmend boek voor natuur-, vogel- en tuinliefhebbers.

Inclusief CD met hoorspel
ism VARA’s Vroege Vogels

In de zomer van 2001 ontdekte Hay Wijnhoven bij toeval dat de merels in zijn kleine achtertuin verzot waren op rozijnen. Hij strooide af en toe een handje uit op het terras. Het merelpaartje dat destijds aan het bewind was, bleek vlot zijn argwaan te verliezen. Al snel deden de vogels hun dagelijkse dingen binnen zijn blikveld: eten zoeken, indringers verjagen, alarmeren als de kat van de buren langskwam. Ook was Wijnhoven getuige van de successen en tegenslagen bij het grootbrengen van jongen.

De auteur besloot alles op te schrijven wat hij in het mereldomein zag gebeuren. Mereldagboek is daarvan het resultaat. Het beschrijft op een scherpe, maar poëtische manier hoe de merels zich redden in hun dagelijkse bezigheden en hoe hun onderlinge relaties daarbij steeds veranderden.

Zonder zijn biologische objectiviteit uit het oog te verliezen, beschrijft Wijnhoven hoe hij in de loop der jaren vertrouwd raakte met de verschillende persoonlijkheden van ‘zijn’ merels. Zijn eerste twee beschermelingen bleken erg zachtmoedig, maar aan hun regeerperiode kwam een eind. Andere merels vochten zich in het tuintje binnen. Ook zij leerden Wijnhoven kennen, en omgekeerd.

Bioloog, schrijver en illustrator Hay Wijnhoven volgde jarenlang de merels in zijn achtertuin. Nieuwsgierig en met een scherp oog voor detail noteerde hij alles wat hij zag gebeuren. Op basis daarvan schreef hij Mereldagboek, een liefdevol verslag vol opvallende waarnemingen en gedachten over het vaak roerige merelbestaan. Hij maakte er prachtige, treffende zwart-wittekeningen bij.

Wijnhoven is niet alleen een vlot schrijver, maar ook een begenadigd illustrator. Hij voorzag zijn Mereldagboek van talloze prachtige zwart-wittekeneningen: mooie gestileerde merelplaatjes, maar ook treffende karakterschetsen van de hoofdrolspelers uit de tekst. Zo krijgen de merels voor de lezer werkelijk gestalte, van de felle spitse koppen van de vechtersbazen tot de verfomfaaide pluizenbollen van de ‘underdogs’.

Bij het boek hoort een cd met een hoorspel gemaakt in samenwerking met VARA’s Vroege Vogels. Met prachtig merelgeluid van geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen, anekdotes van Hay Wijnhoven en verhelderend commentaar van Nico de Haan. Bovendien zijn de belevenissen van Hay en zijn merels nu ook elke zondag te beluisteren bij Vroege Vogels op Radio 1, zolang het broedseizoen duurt. Wat is er geworden van Turi en Meri? Zijn Babs en Bert nog bij elkaar?

Uitvoering: 72 pag., 13,5 x 14,5 cm, genaaid gebonden, harde kaft, zwart-witillustraties
Prijs: € 14,95
Extra: CD met hoorspel

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info