Nederland

Nederland
Wandelingen door oude en nieuwe natuurgebieden

auteurPieter-Paul van Laake
uitgeverijRother
ISBN9789038921310

52 wandelingen met GPS

De wandeltochten in deze wandelgids voor Nederland variëren van twee uur durende wandelingen tot complete dagwandelingen. Elk van de 52 wandelingen is voorzien van een wandelkaart, een hoogteprofiel en kleurenfoto's. Bij de gedetailleerde wandeltochtbeschrijving staat informatie over heen- en terugreis, zwaarte en eet- en drinkgelegenheden onderweg. Deze wandelgids voor Nederland is ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Polders, dijken en oude stadjes
Nederland laat zich grofweg indelen in een noordwestelijk deel onder en een zuidoostelijk deel boven zeeniveau. Het laagliggende land wordt door tot 50 m hoge duinen en door zee- en rivierdijken beschermd en werd sinds de middeleeuwen ingepolderd. Het dichte wegennet in Nederland kan voor veel lawaai zorgen. Desondanks heerst bij de meeste wandelingen uit deze wandelgids een aangename rust. Maar er is meer stilte in Nederland: uitgerekend in stadjes en dorpen. In een aanzienlijk aantal kleinere en grotere stadjes in Friesland, Holland, Zeeland en langs de IJssel zijn de historische stadscentra meerdere eeuwen bewaard gebleven. Hier is het na een wandeling goed toeven.

Recensie
Wandelen in Nederland
In april 2012 verscheen bij uitgeverij Elmar een nieuwe wandelgids met 52 wandelingen verspreid over heel Nederland. Met als ondertitel 'wandelingen door oude en nieuwe natuurgebieden'. Nou ja, nieuw. Niet helemaal nieuw, want het gaat hier om de Nederlandse vertaling van een al eerder bij de befaamde Duitse uitgeverij Rother (van die hele reeks) verschenen gids. Pieter-Paul van der Laake is geen onbekende in Nederland Wandelland. Hij maakte eerder al diverse wandelgidsen, waaronder Natuurtochten in Nederland. Met deze gids wilde hij een laatste keer aan zijn Duitse vriend Dietrich Cerff laten zien hoe mooi Nederland is. Van der Laake ontwikkelde de routes en Dietrich Cerff maakte de teksten.

Compacte gids
Het is een compact boekje geworden met maar liefst 52 wandelingen: een jaar lang voor elk weekend één route. We krijgen in ieder geval 'waar voor ons geld'; dat is de grote kracht van deze wandelgids. Alle mooie natuurgebieden van Nederland worden aangedaan. En er zijn ook routes te vinden in verschillende cultuurlandschappen. De wandelingen variëren in lengte tussen de 6 en 31 km. De praktische informatie bij de beschreven routes is uitvoerig. De lengte van de routes wordt aangegeven in tijdsduur en in afstand. Het kaartje is overzichtelijk, maar niet heel erg gedetailleerd. De route wordt beschreven in een doorlopende tekst, wat de helderheid niet ten goede komt. Een indeling in blokjes tekst zou wat mij betreft duidelijker zijn geweest. Bij elke route vinden we ook nog eens één of meer mooie foto's. En dat allemaal per wandeling op twee, maximaal drie pagina's. Hoewel het boekje in totaal 190 pagina's beslaat, voelt het aan als een dun gidsje.
De GPS-tracks van alle wandelingen kunnen gratis gedownload worden op de website van uitgeverij Elmar. Enige minpuntje van deze gids is de vertaling. Vaak zijn zinnen of woorden al te letterlijk overgenomen uit het Duits.

Rother wandelgids Nederland. Wandelingen door oude en nieuwe natuurgebieden.
Dietrich Cerff in samenwerking met Pieter-Paul van Laake. Uitgeverij Elmar, 2012 (vertaling van de Duitse uitgave bij Bergverlag Rother). Vertaald door Henk Filippo. ISBN 978 90389 21310. Prijs %u20AC16,95.

Rob Wolfs, Wolfs Wandelplan

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info