Plantage Willem III en Kwintelooijen

Plantage Willem III en Kwintelooijen
Een cultuurhistorische wandeling

auteurJ. Vredenberg
uitgeverijUitgeverij Matrijs
ISBN9789461480507

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat tussen Rhenen en Driebergen ligt, omvat vele verschillende landschapsvormen met de stuwwal als meest opvallende element. Op de oostelijke flank van de Heuvelrug, aan de rand van de Gelderse Vallei, werden in de middeleeuwen verschillende hoeven gesticht, die later tot buitenplaatsen met landgoederen zijn uitgegroeid. In dit rijke, cultuurhistorische landschap is het prachtig wandelen.

De erfgoedroute begint op het landgoed Plantage Willem III. Dit bijzondere natuurgebied heeft droge graslanden met een rijke flora en fauna. Ook liggen hier een aantal grafheuvels die zo'n vijfduizend jaar oud zijn. De route gaat verder langs het landgoed Prattenburg en leidt over prachtige zeventiende-eeuwse bomenlanen. Op het landgoed liggen een aantal oude hoeves en het huis Prattenburg, dat in 1887-1888 werd gebouwd. In de bossen van het landgoed zijn op verschillende plaatsen oude boswallen te herkennen. Vanuit het bos loopt u naar de voormalige zandafgraving Kwintelooijen, waar veel zeldzame plantensoorten groeien. Via de tabaksboerderij Klein Dikkenberg komt u bij het landgoed Remmerstein, dat is gelegen op de 52,9 meter hoge Paasheuvel. Via een langgerekt smeltwaterdal komt u weer terug op het landgoed Plantage Willem III.

Deze rijk ge´llustreerde cultuurhistorische wandeling laat u kennismaken met het prachtige gevarieerde landschap in het stuwwalgebied en de historische hoogtepunten die in dit landschap verborgen liggen.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info