Waarom de koolmees een stropdas draagt

Waarom de koolmees een stropdas draagt
Natuurverhalen over dieren en planten in en om het huis

auteurEls Baars
uitgeverijKNNV Uitgeverij
ISBN9789050114004

Sprookjes, mythen en legenden zijn heerlijk, aldus auteur Els Baars. Iedereen wordt er blij van: de luisteraars n de verteller. Met haar boek 'Waarom de koolmees een stropdas draagt' blaast zij de eeuwenoude verteltraditie nieuw leven in. Het boek brengt 33 oude en nieuwe natuurverhalen over planten en dieren bijeen. We lezen hoe de witte raaf zwart is geworden, waarom de haas een korte staart heeft en hoe de ratelpopulier zijn naam kreeg. Dit fijne boek voor jong en oud zet de natuur in een heel bijzonder daglicht.

Waarom is berkenbast wit? Waarom wijzen rozenstekels naar beneden? Hoe komt de sleutelbloem aan zijn naam? En wat zingt de houtduif nu eigenlijk?

Al duizenden jaren verzinnen mensen sprookjes, mythen en legenden. Vaak verklaren die waarom de natuur is zoals zij is, en hoe planten en dieren aan hun naam komen. Tijdens lange winteravonden gaan die verhalen van mond tot mond, en van generatie op generatie. Iedere verteller kneedt de verhalen naar de heersende cultuur en naar zijn eigen fantasie, dus je kunt met recht spreken van levende verhalen.

Na het succes van 'Natuurverhalen' verzamelde en herschreef Els Baars opnieuw de mooiste natuurverhalen uit verschillende culturen en voegde er enkele nieuwe aan toe. Ze bracht ze samen in het boek Waarom de koolmees een stropdas draagt. 'Een verhaal geeft planten en dieren een extra dimensie', schrijft ze in de inleiding, 'alsof ze bekenden zijn geworden. Een goed natuursprookje stimuleert de verbeelding. Je kijkt met andere ogen naar de plant of het dier.'

En dat is zeker het geval met de 33 verhalen in Waarom de koolmees een stropdas draagt. Sommige zijn bekend, zoals het verhaal van Narcissus, andere zijn nieuw, maar allemaal zijn ze verrassend en toegankelijk verteld. De stralende foto's brengen de verhalen tot leven, en de frisse opmaak nodigt uit tot verder lezen.

'Waarom de koolmees een stropdas draagt' is een betoverend boek voor elke natuurliefhebber. Een inspiratiebron voor wandelaars, tuinliefhebbers en kunstenaars. Voor (groot-)ouders die wandelingen nog leuker willen maken en voor docenten die hun natuurlessen extra luister bij willen zetten. Maar ook gewoon voor iedereen die van verhalen houdt. En wie doet dat nu niet?

Els Baars is natuurgids bij IVN. Ze ervaart tijdens haar excursies dat zowel jong als oud wordt geraakt door haar natuurverklarende sprookjes. Ze is de stuwende kracht achter de drukbezochte website www.natuurverhalen.nl. Els Baars schreef eerder het boek Natuurverhalen en geeft cursussen en workshops.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info