Groene Wissel 135: 't Harde

Dr. Alfred Vogel Tuinen

Groene Wissel 't Harde
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  't Harde

 • Startadres:

  station 't Harde
  Eperweg 123
  8084 HD 't Harde

 • Coördinaten:

  52°24’32” N   5°53’30” E

In het volledig ecologisch beheerde Landgoed Zwaluwenburg liggen de enorme A. Vogeltuinen: hier worden de gewassen, planten en kruiden geoogst die als grondstof voor de vele homeopathische A. Vogel producten van Biohorma dienen. In die (vrij toegankelijke!) tuinen wandelt u letterlijk tussen honderden geneeskrachtige planten met ieder zijn unieke werking en vindt u ook tips om uw eigen tuin in te richten met geneeskrachtige planten. Al vrij vlot na het station maakt u een afwisselende wandeling door dat grote landgoed, langs het prachtige kasteel Zwaluwenburg en door die A. Vogeltuinen. Deze wandeling is bewust aan de korte kant gehouden, u heeft dan volop de tijd voor het uitgebreid verkennen van die tuinen en een bezoek aan de zorgboerderij met landgoedwinkeltje te brengen, u kunt daar zelfs een consumptie nuttigen. Klik hier voor de openingstijden en meer info. Op de terugweg wandelt u door 't Harde praktisch langs Restaurant Amuse. Na een heerlijke wandeling kunt u hier o.a. genieten van een speciaal A. Vogel menu. Daarbij moet u denken aan het gebruik van seizoensproducten uit de A. Vogeltuinen (zij hebben daar hun eigen tuin, waarschijnlijk bent u er langs gelopen!), verse kruiden en zo min mogelijk toegevoegde suikers. Zij bakken standaard in arachideolie en serveren gewoonlijk knapperig gekookte groenten, er wordt ook Bambu gebruikt en de Herbamare producten staan op tafel. Na het diner krijgt u een leuk cadeau! U kunt deze wandeling het gehele jaar door maken, de tuinen zijn echter op z'n mooist in de zomerperiode.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Bakker

Bart van der Schagt, 10-11-2018

Bedankt voor de melding, e.e.a. is aangepast.

Bosrijke route

Bakker, 10-11-2018

2 weken geleden deze route gelopen. Zoals gewoonlijk perfecte routebeschrijving. Ondanks de kleine wijzigingen in aanduidingen prima te lopen (AC restaurant is nu een La Place restaurant en de picknickbank bij punt 3 is een gewone bank geworden). We hebben bij de tuinen van A Vogel nog kunnen genieten van vooral de zonnebloemen en wat andere laatbloeiers. Verder een erg schaduwrijke route waardoor deze bij zeer warm weer ook goed te lopen zal zijn. Bedankt weer voor deze mooie wandeling!

't Harde: bos- en bloemrijk

René van Doorn, 18-07-2018

Vorige week liep ik onder hoogzomerse weersomstandigheden deze korte, zeer bosrijke wandelroute. Zoals te doen gebruikelijk in het gezelschap van onze twee honden, die bijzonder warm lopen voor mooie boswandelingen. Of beter gezegd: onder deze omstandigheden minder warm lopen in verkoelend bos dan in open veld. Ik nam voor lief dat het ecologisch hoogtepunt van de route, het tuinencomplex van Alfred Vogel, voor honden een no-go area is. Het betreft een smal en langgerekt complex van bloemenvelden, aan beide (lange) zijden begrensd door een boomrijk zandweggetje. Hier vandaan kun je met enige regelmaat de (gratis toegankelijke) tuinen inlopen en in mijn geval even om de hoek gluren naar de strakke, kleurrijke velden met geneeskrachtige planten en kruiden. De ecologische productietuinen maken onderdeel uit van het eeuwenoude Landgoed Zwaluwenburg, waar honden - mits aangelijnd - wel welkom zijn. Een bosrijk landgoed op de scheidslijn tussen de hoge landen van de Veluwe en de lage landen langs het IJsselmeer. Het gelijknamige landhuis (particulier bezit) waar je halverwege langs loopt wordt gezien als één van de fraaiste van Gelderland en ligt er inderdaad patent bij. Gefinancierd met de opbrengsten van drugshandel, zij het dat dat daar destijds wellicht anders naar gekeken werd: opiumhandel, één van de specialiteiten van de VOC. Als je in het begin een lange grinderige landweg bent uitgelopen en een fraai heideveldje bent overgestoken wordt het lekker ruig en slinger je over kleinere paden door een gevarieerd en contrastrijk boslandschap. Halverwege - in de buurt van Alfreds bloemenakkertjes - ziet het er allemaal wat meer 'aangeharkt' uit. De uitloop door 't Harde is zeker niet vervelend, op de lange, rechte 'stationsstraat' na. Maar die huisvest dan weer een door La Place gerunde uitspanning, bij deze temperaturen toch een welkome pleisterplaats. Na aftrek van bloemenpracht resteert een korte, aangename boswandeling. En met de prima routebeschrijving wordt het helemaal een heerlijk onbezorgde ommegang.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

AC restaurant

Eperweg 94

8084 HK 't Harde

Zorgboerderij en landgoedwinkel A. Vogel

Eperweg 3-5

8084 RB 't Harde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info