Groene Wissel 241: Klarenbeek

De Klarenbeek en het Appense Bos

Groene Wissel Klarenbeek
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Klarenbeek

 • Startadres:

  station Klarenbeek
  Hoofdweg
  7382 BH Voorst

 • Coördinaten:

  52°10’41” N   6°5’3” E

Het deel van de route langs de Klarenbeek komt over prachtige bos- en graspaden. Andere wandelroutes komen hier niet over. Des te beter voor de Groene Wisselwandelaars, want zij genieten dan extra van de rust langs dit prachtige beekje. Voordat u daar bent wandelt u eerst over een paar land- en asfaltwegen naar de horeca van Klarenbeek. Na het beektraject kuiert u veelal over ongebaande, superstille, grassige en zelfs mospaden door het sfeervolle bos van Landgoed Beekzicht en het Appense bos. Door de sfeervolle bossen van het rustieke Landgoed De Poll, over een enkel stuk asfaltweg en een rustige landweg wandelt u weer naar het station. Een heerlijke en vooral afwisselende wandeling!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisselend

Peter, 25-11-2017

Een leuke afwisselende wandeling met een wat moeizaam begin. De horeca in Klarenbeek is failliet, maar de bakker een paar huizen verder heeft ook warme koffie. Ik vond de wandeling niet stil. De drukke weg aan de noordkant was de hele wandeling hoorbaar. En de trein rijdt toch echt om het halfuur!!

Stille wandeling

Henk, 02-08-2017

Het is, zoals beloofd, een mooie, heel stille wandeling.

Klarenbeek: onontdekt pareltje

René van Doorn, 19-05-2017

Begin deze week liep ik met hond (en zeer zonnig weer) deze middellange route even ten oosten van Apeldoorn. Centraal gelegen en goed bereikbaar per OV, met dien verstande dat de reiziger er rekening mee moet houden dat er op het traject Apeldoorn-Zutphen een één-uurs-dienst geldt. De route start op het midden in de groene landerijen gelegen, piepkleine stationnetje (of liever: perronnetje) Klarenbeek. Met een omtrekkende beweging door agrarisch landschap gaat het richting het plaatsje Klarenbeek. Waar de stadse mens periodiek zijn groenbak aan de rand van de straat zet, zo legt men hier zijn verstijfde koeienkadavers aan de rand van de zandweg voor de ophaaldienst; ach, het is even wennen! Voor het plaatsje Klarenbeek (althans het deel, waar de route doorheen loopt) hoeft u het allemaal niet te doen; bovendien, de horeca bleek deze dag gesloten. Het weggetje het dorpje uit is echter zeer smakelijk en voert langs het dorpskerkje, dat nu eens niet in het centrum maar aan de rand van het plaatsje, midden in het vriendelijke groen ligt. Aansluitend volgt een beektraject: aan weerszijden langs de heldere, deels in het groen verscholen en wat suffig ogende Klarenbeek. Een alleraardigst maar nogal kort traject. De balkenbruggetjes over het watertje ogen nogal gammel en zijn duidelijk niet berekend op hele horden wandelaars. Hierna verschijnt ten tonele het groen van Landgoed Beekzicht en het Appense Bos: dicht, gemengd bos met kleine paadjes, die zijn overwoekerd door gras en mos. Ze zien er weinig belopen uit, maar slingeren zeer plezierig door het ruige groen. Op deze doordeweekse dag is het overal superstil; alleen een bonte verzameling vogels bezingt luidkeels het mooie weer. Aan het eind van het bos wend ik de steven 180 graden en loop door een uiterst groene corridor in een puntje van het zich tot de IJssel uitstrekkende Landgoed De Poll. De weelderigheid van het groen doet bijna vermoeden dat deze passage verderop in het jaar wel eens nagenoeg dicht zou kunnen groeien. Een lange, strak door boerenland lopende zandweg voert de wandelaar naar de finish. Ik moet stevig de pas versnellen om (net) op tijd de trein te kunnen pakken; een uurtje wachten in the middle of nowhere lijkt me ondanks het fraaie weer geen aanlokkelijk vooruitzicht. De beschrijving leidt de wandelaar kordaat rond door dit overduidelijk door wandelaars nog onontdekte stukje landelijk schoon. Honden zijn overal (in de landgoederen weliswaar aangelijnd) welkom. Een aanradertje!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info