Knapzakroute BargerCompascuum - Hebelermeer

Rond Barger-Compascuum en Hebelermeer ligt een landschap om nooit te vergeten: de rechte lijnen van het Nederlandse veenkoloniale landschap en de wat lossere benadering van de veenontginning aan de Duitse kant van de grens. Dit gebied moest minder dan een eeuw geleden, toen de laatste veenarbeiders klaar waren met hun werk, weer helemaal opnieuw beginnen. Vele eeuwen lang was het gebied ‘woest en ledig’, op een enkele herder en zijn vee na. Hier midden in het veen leefden ze in de zomermaanden een eenzaam bestaan. Later kwamen de boekweitboertjes die hun hutten op het hoogveen bouwden. Onderweg maakt u kennis met de geschiedenis van Barger-Compascuum die verstopt lijkt onder wijken, kanalen en aardappelakkers. Tijdens deze Knapzakroute zult u zich verbazen hoe Nederland Duitsland wordt. Hier heeft de geschiedenis een kaarsrechte lijn getrokken die de werelden van Barger-Compascuum en Hebelermeer van elkaar scheidde. Twee werelden die weliswaar alles met elkaar te maken hebben, maar die desondanks nooit met een goede weg met elkaar verbonden zijn... Voor de Knapzakroute vonden we de weggetjes die u nodig heeft voor een onvergetelijke kennismaking met dit vroeger zo onbarmhartige landschap.

Lengte route
15,5 km

Begaanbaarheid paden
Redelijk te belopen in alle jaargetijden.

Honden
Toegestaan mits aangelijnd.

Startpunt
Barger-Compascuum: Veenpark Berkenrode 4 7884 TR Barger-Compascuum +31 (0)591 32 44 44.
Hebelermeer: Gasthof Robben, Hebelermeer 31, 49767 Hebelermeer, +49 (0)5935 218.

Meer over Knapzakroute BargerCompascuum - Hebelermeer

Knapzakroutes

De Knapzakroutes zijn een gezamenlijk product van de Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) en Stichting Het Drentse Landschap.
De routes zijn niet gemarkeerd. Het routeboekje geeft alle gewenste informatie dankzij een groot aantal kaartjes en een zeer gedetailleerde beschrijving.
De routeboekjes hebben zo'n formaat (11,5 x 21 cm) dat ze gemakkelijk in de jaszak gestopt kunnen worden. Bovendien kunnen ze tegen een stootje.

Meer informatie over Knapzakroutes
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info