Noaberpad, Grenzeloos wandelen van de Dollard naar de Rijn

Noaberpad

Grenzeloos wandelen van de Dollard naar de Rijn

afstand: 432 km
Bestel in de webwinkel


Lange-afstand-wandelpad Bad Nieuweschans - Kleve (D) 432 km

Het Noaberpad voert de wandelaar van de Dollard naar de Rijn: een wandelroute van 415 km over de grens met Duitsland, door Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het graafschap Bentheim tussen Drenthe en Twente, in het Münsterland ten noordoosten van Winterswijk, rond Bocholt en tussen Emmerich en Kleve loopt het pad door Duitsland. Die delen van de route zijn samenwerking met Duitse organisaties ontwikkeld.

Deze LAW, tussen de Rijn en de Dollard, geeft de wandelaar de gelegenheid de grensstreek te leren kennen en kennis te maken met de bewoners, de Noabers, voor wie grenspalen nooit een onneembare barrière waren.

De route van het Noaberpad, zoals deze is beschreven in de vijfde druk, is op veel plaatsen grondig verbeterd ten opzichte van de vorige druk. De markering in het veld geeft de nieuwste route aan.

Dagetappes Om het voor de wandelaar gemakkelijker te maken, is in de gids een indeling in 25 dagetappes uitgewerkt met een gemiddelde lengte van 19 km. De begin- en eindpunten zijn geselecteerd op basis van de beschikbaarheid van openbaar vervoer en meerdere logiesadressen.

Lees meer over Noaberpad

Reacties

(Tijdelijke) wijzigingen
Catrien van den Ende
24-01-2012
I.v.m. de hoge waterstanden van de Vechte in het Noaberbad op sommige plaatsen verlegd.

Vanaf Schoonebeek tot km 148 bij Emlichheim is alles goed, maar bij die km 148 is de oversteek over de spoorlijn veranderd. Even uitkijken dus, maar dat komt wel goed.

De eerste echte verandering begint bij km 157,5 daar moet je linksaf en niet rechtsaf, je gaat dan namelijk naar het gebied aan de oostzijde van de rivier de Vechte (vroeger bleef je aan de westzijde)

De problemen liggen daarna tussen km 158,5 en km 161,5 daar moeten de wandelaars extra goed opletten en de kaart 25 met naastliggende tekst blz 79 erbij houden.

Tussen Hoogstede en Uelsen (Esche ligt halverwege bij km 165) is de route totaal verlegd, met dus een nieuwe markering. De oude route ging dan ten westen van Esche en nu gelukkig door Esche heen

Door die nieuwe markering, waarschijnlijk opgeplakt door Duitsers (onze landgenoten), zijn de rood/witte plakkers vaak aangebracht op ronde palen en je begrijpt wel als dat niet heel precies is gedaan dan kan dat verwarring geven. Tot km 171 is het weer goed te volgen, maar dan zijn er onduidelijkheden tussen km 171 en km 173, maar als je de kaart 27 (met de tekst op blz 83) er weer bij houdt moet het lukken.

Ook in Uelsen (daar ga je nu doorheen in plaats van aan de westzijde langsheen) vanaf km 177 is het superslecht aangegeven, we zijn zelf al twee keer tijdens onze wandelingen fout gelopen. Pas vanaf km 180 tot in Ootmarsum gaat alles weer goed.

Noaberpad
Erik van der Scheer
19-07-2008
Eigenlijk vind ik de uitgave van het Noaberpad van 2008 een teleurstelling. De zaken die geactualiseerd moesten worden (route, openbaar vervoer en overnachtingen) zijn gedaan maar verder is het een verslechtering t.o.v. de vorige gids. (1) De hoofdstukken met achtergrondinformatie zijn verwijderd, (2) De topografische kaarten zijn zeer versoberd en ontdaan van detailinformatie en (3) de foto's in de gids zijn dezelfde als van de gids uit 1999. Enige uitbreiding zijn de cordinaten langs de kaarten t.b.v. GPS-wandelaars.

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info