Nordic Walking


Nordic Walking routes

Op Wandelzoekpagina vind je Nordic Walking routes verspreid over heel Nederland uitgezet, gemarkeerd en beschreven. De routes variëren van 2 t/m 19 km. Als je Nordic walking routes op papier wilt hebben kun je de Routegids Nordic Walking bestellen voor 13,95 euro.

Wat is Nordic Walking?

Nordic Walking is een zeer effectieve manier van wandelen met behulp van speciaal ontworpen wandelpoles. De bewegingen van de armen, benen en het lichaam zijn tijdens het wandelen met poles gelijk aan het bewegingsritme bij stevig wandelen. Bij Nordic Walking gaan de armen en benen in kruisgang en zwaaien zij voorwaarts en achterwaarts. Om goede trainingsresultaten te verkrijgen is het belangrijk dit ritme als eerste aan te leren alvorens men met Nordic Walking poles gaat lopen.

Nordic Walking is ontwikkeld in samenwerking met medici, wetenschappers en fitnessprofessionals. Het biedt een actief en eigentijds programma om het gehele jaar een gezonde leefstijl te hanteren.

Voordelen van Nordic Walking:

  • Ook op een laag inspanningsniveau geeft Nordic Walking grote fysieke effecten.
  • 30% minder belasting op de gewrichten dan bijvoorbeeld bij joggen en hardlopen.
  • Ongeveer 600 spieren worden aan het werk gezet. Dat is 90% van het gehele lichaam en dus beduidend meer dan bij de meeste andere activiteiten en sporten.
  • Het lichaam verbruikt tot 46% meer energie dan bij joggen of (snel)wandelen zonder stokken.
  • Nordic Walking stimuleert en mobiliseert door de diagonaaltechniek de schouderspieren, nekspieren en buikspieren.
  • De stokken bieden goede steun en stabiliteit, waardoor er minder belasting ontstaat op spieren en gewrichten in de knieën en enkels.
  • Het uithoudingsvermogen, de kracht, de beweeglijkheid en de coördinatie worden getraind.
  • Nordic Walking is ook een ideale fitness activiteit voor mensen die fysiek beperkt zijn.
  • Nordic Walking kan door iedereen beoefend worden, van 8 tot 80 jaar, alleen of in groepsverband, in de lage landen of in de Alpen.
  • Bij Nordic Walking blijft er genoeg tijd en adem over voor een gezellig praatje met uw medewandelaars.

Bewegingsconcept

Nordic Walking komt oorspronkelijk uit Finland waar veel onderzoek is gedaan naar de effecten van deze outdoor fitness activiteit. Eén van de onderzoeken die zijn gedaan wees uit dat klachten in nek en schouders afnamen door Nordic Walking. Ook heeft Nordic Walking positieve effecten op de conditie. Uit een onderzoek van een gerenomeerd instituut in de Verenigde Staten bleek dat bij alle deelnemers het verbruik van zuurstof en energie toenam. Eveneens toonde het onderzoek aan dat het lopen met stokken tot betere resultaten leidt voor zowel fysieke als psychische aspecten, dan het lopen zonder stokken.

Wat heeft u nodig ?

Het belangrijkste dat u nodig heeft bij Nordic Walking zijn Nordic Walking stokken. (poles)

Verwar Nordic Walking stokken niet met de zogeheten wandel/trekkingstokken! Nordic Walking stokken zijn langer, hebben een ander handvat en punt en de flexibiliteit van de stokken is speciaal afgestemd op Nordic Walking.

Ook wandelschoenen (dus géén jogging- of runningschoenen) met een goede grip en hoog dempingsvermogen zijn onmisbaar bij Nordic Walking. Randstad Kampeersport en Outdoor Shop en heeft een aantal schoenen in haar collectie opgenomen die deze eigenschappen bieden.

Bron: Randstad Kampeersport en Outdoor Shop

Links

Nordic Walking Nederland

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info