Nordic Walking - lengte van de pole


Nordic Walking poles zijn verkrijgbaar in de volgende lengtes: 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130 en 135 cm.

Voor de lengte van de pole bestaat een globale vuistregel. Als je jouw lichaamslengte vermenigvuldigt met 0,66 krijg je een indicatie van de benodigde lengte. Een voorbeeld: Je bent 1 meter en 82 centimeter. De pole lengte zou nu moeten zijn: 0,66 x 182 ?= 120 cm.

De lengte van de pole dient bepaald te worden door de afstand tussen de plaats waar de strap aan de pole vastzit en de onderkant van de pole (spike). Helaas is dit niet altijd zo. Want er bestaat nog geen standaardisatie onder de verschillende fabrikanten. Koop dus niet blindelings een pole van bijvoorbeeld 120 cm. Daarnaast geven fabrikanten en instructeurs ook verschillende richtlijnen voor de lengte. Vermenigvuldigingsfactoren tussen de 0,66 en 0,68 worden genoemd en zijn zeker niet heilig.

Ook de verhouding tussen je onder- en bovenlijf is bepalend voor de lengte. Niet ieder persoon is gelijk zo heeft bijvoorbeeld de ene persoon lange benen terwijl de andere persoon een relatief lange romp heeft. Indien deze personen beide 182 cm zijn is het waarschijnlijk dat de juiste pole lengte van beide personen verschilt.

Laat je daarom goed adviseren door je instructeur en/of een kundige verkoper. De juiste lengte bepaal je door de pole bij de handgreep vast te pakken. Steek vervolgens je hand zover vooruit dat jouw bovenarm verticaal blijft. Zet de spike van de pole op de grond recht onder je hand. Je hebt de juiste pole-lengte als je onderarm ongeveer bijna horizontaal is en een lichte hoek naar beneden maakt. Maakt je arm een hoek van 90 graden of minder dan is de stok te lang.

Hoek < 90 graden: stok is te lang
Hoek < 90 graden: stok is te lang
Hoek = 90 graden: stok is te lang
Hoek = 90 graden: stok is te lang
Hoek = +/- 110 graden: stok is goed
Hoek = +/- 110 graden: stok is goed

Ik adviseer dit overigens vanuit de optiek als NFIB instructeur. Wij werken met deze regel omdat de schouder in de volledige beweging ontspannen is en de arm bijna gestrekt. Dit past in de ALFA techniek die wij doceren.

Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannend  Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannen  Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannen
Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannen

Het kan natuurlijk zijn dat een andere instructeur je volgens een andere techniek les geeft en waarbij een andere lengte past. Betrek daarom ook je instructeur in het advies. Echter een pole waarbij de arm een kleinere hoek maakt dan 90 graden is voor de recreatieve nordic walker altijd te lang!

Probeer tijdens de les poles van verschillende lengte en voel ook zelf bij welke lengte je prettig loopt.

Lees verder ...


Robin van Olphen

Robin van Olphen

LET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen. De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden met schriftelijk toestemming van de auteur en onder vermelding van de auteur.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info