Nordic Walking poles - de spike

Aan de onderkant van elke Nordic Walking pole zit een geharde metalen punt: de 'spike'. Deze spike is bedoeld om stevig contact te maken tussen de pole en de ondergrond. Op ongeveer 5 centimeter boven de spike zit een kapje, de teller genaamd, om te voorkomen dat de spike bij een zachte ondergrond te diep in de grond verdwijnt.

Een goede spike heeft een keiharde punt
Een goede spike heeft een keiharde punt

Ook in deze constructie zal de 'echte' pole zich onderscheiden. De punt is extreem hard, nauwelijks aan slijtage onderhevig en scherp waardoor de pole een hele goede grip heeft. Bovendien vormt de punt een eenheid met het kunststof omhulsel waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Niet zelden breken de punten van de goedkope stokken snel af of barst het kunststof.

Bij het lopen op een harde ondergrond, zoals op stoeptegels en asfalt, kun je de metalen spike niet in de ondergrond prikken. De spike heeft dan onvoldoende grip op de ondergrond. In dat geval moet je op de spike een rubberen dop zetten. Deze dop heeft een speciale vorm en aan de onderkant een profiel. Het profiel zorgt ervoor dat de pole niet wegglijdt. Met zo'n profiel heb je op een harde ondergrond een relatief goede grip mits de samenstelling van het rubber niet te hard is. Een zachte dop geeft meer grip maar zal wel sneller slijten.

Hoe zachter de dop, hoe beter de grip
Hoe zachter de dop, hoe beter de gripDeze doppen moeten goed op de spike passen om ze niet te verliezen. Harde doppen die slecht passen zul je snel verliezen en geven weinig grip.

Binnenkort zal Leki met een vernieuwde dop komen. Gemaakt van zacht rubber en op het profiel hele kleine spikes. Deze geven een optimale grip en zullen minder snel slijten. Iets om naar uit te kijken!

De spikes zorgen voor extra grip en minder slijtage
De spikes zorgen voor extra grip en minder slijtage

Lees verder ...

Robin van Olphen

Robin van Olphen

LET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen. De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden met schriftelijk toestemming van de auteur en onder vermelding van de auteur.

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info