Een wandeling rondom de Veluwe - recensie

Een wandeling rondom de Veluwe - recensie

Het Veluwemassief rond


Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig gaat er prat op dat ze geen gewone boeken maakt, maar de 'andere' reisgids en cultuurhistorische uitgaven met een regionaal tintje. Daar slagen ze aardig in en dat is ook te zien aan de jongste loot aan de stam: 'Een wandeling rondom de Veluwe'.

Wat vooral opvalt is de bijzondere vormgeving van de wandelgidsen. Geen saaie, rechttoe rechtaan boekjes, maar speels en ieder boekje weer anders. 'Een wandeling rondom de Veluwe' is zo een aantrekkelijke, kleurrijke gids geworden met fraaie foto's.

De route is ingedeeld in 20 etappes van 10 tot 22 km en loopt van Hattem naar Dieren langs de oostrand van de Veluwe, volgt tussen Dieren en Ede de zuidrand van het Veluwemassief en gaat langs de westrand van de Veluwe via Harderwijk weer terug naar Hattem. Begin- en eindpunten van de etappes zijn met openbaar vervoer bereikbaar. Door deze opzet als LAW-achtige gids richt het boekje zich op een meer ervaren groep wandelaars, die het geen probleem vindt om zelf heen- en terugreis te organiseren.

Het leeuwendeel van elke etappe bestaat dan uit een topografisch kaartje (schaal 1:40.000) met routebeschrijving, stukjes achtergrondinformatie en foto's. Het topografische kaartje is duidelijk. Maar bovenal spat het enthousiasme van de pagina's af. De makers van de route en gids hebben overduidelijk met veel plezier aan dit project gewerkt.

Ze wilden een route maken die de rand van de Veluwe volgt, omdat daar de meeste afwisseling is. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom de gids als ondertitel 'De langste boswandeling van Nederland' heeft meegekregen, want het is nou juist geen boswandeling.

Wat ik een misser vind is dat de route niet als gps-track te downloaden is. Een advies aan de makers en uitgeverij om dat alsnog te doen. Afgezien van mijn kritische punten kan ik alleen dit boek aan iedereen aanraden.

Een wandeling rondom de Veluwe
De langste boswandeling van Nederland
Menno Faber en Ad Snelderwaard
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 2012
ISBN 9789078641223
Prijs: 14,95 euro

Rob Wolfs
maart 2012, Dieren

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info