Jabikspaad

Jabikspaad
Van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt
Lengte: 150
Een beschrijving van het Friese deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela: van St. Jacobiparochie tot in Hasselt (Ov.) De route is 150 km. En met zwart wit kaartjes goed ingetekend, de beschrijving van de route is prima. Achterin een uitgebreide lijst met overnachtingsadressen.

Het Jabikspaad is een aaneenschakeling van geschiedenissen van de mensen die Noord Nederland gemaakt hebben tot wat het nu is. Het pad begint in Sint-Jacobiparochie dat zo’n 500 jaar geleden werd gesticht op een plaats waarvan Plinius naar huis schreef: “een erbarmelijk land waar de bewoners wonen op terpen waar zij in hun hutten hun verstijfde ledematen verwarmen aan een vuur van gedroogd slik”.

Het pad eindigt bij de deftige koopmanshuizen in het prachtige Hanzestad Hasselt. Het Jabikspaad loopt zowel door gebieden waar de veeteelt verheven is tot de hoogste productie ter wereld als door het veenplassengebied ten zuiden van de Linde, waar de oudste comfortabele dakbedekking nog steeds wordt geteeld en gekoesterd.

Het Jabikspaad is gebaseerd op de geschiedenis van de eerste boeteling die vanuit Friesland ter pelgrimage werd weggestuurd. Het Jabikspaad is een op zichzelf staande route van 150 km. De route is, ter ondersteuning van beschrijving en kaart, in het veld gemarkeerd met een blauw vierkant waarop een gele wulk is staat afgebeeld.

Meer informatie over Jabikspaad

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info