Bedevaartswandeling Deventer

Wandelen naar de 'Koningin van Overijssel'

Versiedatum: 25-05-2023

Lourdesgrot op BrinkgrevenSt. Nicolaaskerk van SchalkhaarGrote LebuïnuskerkBroeder en Zuster van het Gemene LevenReliekschrijn van Lebuïnus
11 KM
90 M
Bron:

Voetstappers

Start:

station Deventer

Details

In 1922 trof een dorpsarts in een boerderij nabij het landgoed Frieswijk een houten Mariabeeld aan, waarna het werd overgedragen aan de parochie van de St. Nicolaaskerk in Schalkhaar. Nadat het in 1953 in een nis in de kerk werd geplaatst en een jaar later door de aartsbisschop van Utrecht werd voorzien van een gouden kroon, werd Onze Lieve Vrouw van Frieswijk voor veel Overijsselse katholieken het doel van hun bedevaart.
Ook Deventer kende ooit een bedevaartstraditie. Daar gaan we op zoek naar de voetsporen van St. Lebuïnus, een Angelsaksische monnik die de stad in 768 zou hebben gesticht. We bezoeken drie kerken: de Bergkerk, de (protestantse) Grote of Lebuïnuskerk en de katholieke Broederenkerk. In laatstgenoemde kerk bevindt zich de reliekschrijn van deze Deventerse heilige.
Verder passeren we op het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven een kleine Lourdesgrot en passeren we in de binnenstad van Deventer het Geert Grootehuis, gebouwd op de fundamenten van de kapel van deze middeleeuwse kerkvernieuwer.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info