Berkelpad etappe 2: Almen - Lochem

Lijnwandeling

Berkelpad etappe 2: Almen - Lochem
 • Bron:

  Berkelpad

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Almen

 • Startadres:

  bushalte De Hoofdige Boer
  Dorpsstraat 38
  7218 AH Almen

 • Coördinaten:

  52°9’26” N   6°18’9” E

U kunt op uw route naar Lochem lange stukken over het schouwpad langs de Berkel afleggen, maar de hieronder beschreven route is gevarieerder en daardoor mooier en leuker. De route start bij de dorpskerk van Almen en gaat op verrassende wijze langs de groene randen van het dorp. U passeert de landgoederen 't Elger en Ehze alsook het voormalige P.W. Janssenziekenhuis, nu het hotel Ehzerwold. Daarna steekt u het Berkeldal door naar de overkant en wandelt u door het mooie kleinschalige landschap van het landgoed De Velhorst en het buurtschap Klein-Dochteren. Het tweede deel van de route volgt u het schouwpad langs de Berkel tot aan de rondweg van Lochem. U passeert de Staringkoepel aan de overkant. Een trekpontje brengt u desgewenst naar dit plekje, een aanrader voor een korte pauze en een bezoekje aan de koepel. Terug op de zuidoever loopt u verder in de richting van Lochem. In Lochem zelf treft u eerst een woonwijkje, daarna een bedrijventerrein. Dat bedrijventerrein begint lelijk, maar het pad langs de Berkel wordt steeds groener en breder. Deze etappe eindigt via een vooralsnog vrij kale wandelboulevard bij het verdeelwerk waar overtollig Berkelwater kan worden geloosd op het Twentekanaal. Hiervandaan kunt u eenvoudig naar het station of naar het centrum van het oude Berkelstadje Lochem lopen.

Het is niet zo'n lange etappe. Combineer uw wandeling daarom eerst met een bezoek aan het Museum STAAL bij het beginpunt in Almen. Het geeft u een fraai inzicht in de geschiedenis van het Achterhoekse landschap en het leven en werken van de regionale dichter A.C.W Staring.

NB. Bij hoog water in de Berkel, als het water vrijwel tot aan de rand staat, stroomt ook de doorgang onder de N346 onder. U moet dan rekening houden met een flinke omweg. Steek in geen geval de N346 over, deze is erg druk en oversteken is hier levensgevaarlijk.

Reacties op wandelingen

Opnieuw mooi!

Anne-Marie Steentjes, 17-10-2020

Gisteren met z'n viertjes de 2e etappe gelopen. Erg mooi! Genoten van de Berkel en ook van de omgeving. Ook leuk om de achtergrondinformatie te lezen. En de dikke dame ontbrak niet, al stond ze een beetje verstopt tussen het struikgewas. We hopen haar bij de volgende etappe wederom te ontmoeten.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info