De IJzeren Man Route

Hart van Brabant

Versiedatum: 25-09-2023

www.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.com
17 KM
Start:

busstation Helvoirt

Details

Deze rondwandeling voert vanuit het met de naam 'Van Gogh' verbonden landelijk gelegen Brabantse dorp Helvoirt langs het kasteel Zwijnsbergen. We komen in de richting van het buurtschap Distelberg aan de rand van Nationaal Park Loonsche en Drunensche Duinen langs prachtige oude boerderijen. De Loonse Baan voert ons dan via de Loverense brug over de Zandleij en over de Broekley door het bosgebied direct langs natuurbad De IJzeren Man. Aan de overzijde van het strandbad steken we de doorgaande weg van Vught naar Cromvoirt over Nu gaat de route verder langs het hekwerk van de Lunetten Kazerne naar de fussilladeplaats van het voormalig Kamp Vught. Van hier wandelen we over het in middels verlaten militair oefenterrein van de Vughtsche Heide naar de villawijk van Vught. De spoorlijn van Tilburg naar 's Hertogenbosch en de N65 overstekend laten we snel de bebouwing van Vught achter ons om in de richting van Helvoirt de wandeling voort te zetten.

In het buitengebied van de Vughtsche Hoeven voert de wandeling ons door de rijke landgoedhistorie, die zo karakteristiek is voor Vught. Vanaf de 17e eeuw hebben welgestelde Bosschenaren deze gordel van landgoederen aangelegd. Zo telt Vught rond 1900 circa 35 landgoederen en buitenplaatsen. Nu proeven we er de stilte van bijna verlaten landgoederen als we voorbij komen aan Elzenburg, Kapellebos, Sparrendaal en Jagershagen. Dit maakt deze rondgaande wandeling, die zoveel mogelijk gebruik maakt van onverharde, rustige, landschappelijk en cultuurhistorisch interessante paden, tot een ware belevenis.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info