Duivenvoorde - De Horsten

Door een koninklijk coulissenlandschap

Duivenvoorde - De Horsten
 • Bron:

  Cock Hazeu en Peter Kuiper

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Leidschendam

 • Startadres:

  Gamma, Leidschendam
  Veursestraatweg 197
  2264 EG Leidschendam

 • Coördinaten:

  52°6’8” N   4°25’4” E

Deze wandeling is alleen al bijzonder omdat hij twee gebieden en twee grondsoorten combineert: je begint in het Hollandse weidelandschap (op een bodem van veen en klei), dat vrij pardoes overgaat op de zanderige ondergrond van oude strandwallen. 'Cultureel' verbindt hij daarmee twee zeer verschillende landgoederen: Duivenvoorde in de polders (met het hier typerende coulissenlandschap) en het prachtige landgoed De Horsten op de strandwallen.

Reacties op wandelingen

Bouwterrein Haagwijk

Clara Dubber, 23-02-2021

Op zondag 21 februari 2021 deze wandeling gelopen. In het weekend is het bouwterrein afgesloten en er is geen mogelijkheid om er aan welke kant dan ook omheen te lopen. Erg jammer. We zijn over de Veursestraatweg naar het punt gelopen waar het Knippolderpad uitkomt. Daar staat een groot bord dat het Knippolderpad bereikbaar is, maar doodloopt op de werkzaamheden Haagwijk. Het is een modderig smal pad, dat nodig onderhoud behoeft, maar erg leuk om aan het eind op de Vliet uit te komen. Dan moet je natuurlijk wel weer terug lopen.

Bouwterrein eind Haagwijk

Cock Hazeu en Peter Kuiper, 18-11-2020

De wandeling Duivenvoorde ? De Horsten maakt in het begin ook gebruik van het Knippolderpad, om ook een stukje langs de Vliet te doen. Op weg naar de Vliet, aan het eind van Haagwijk, zijn bouwwerkzaamheden gaande. Daar staat nu een hekwerk waar je aan de rechterkant doorheen kan en mag. Dat is dus niet illegaal; de bouwwerkers vertellen je desgevraagd zelf hoe je hier moet lopen. Als je door het hekwerk heen bent rechts het 'bos' in. Het Knippolderpad is dus niet afgesloten, en de wandeling is gewoon te doen conform de beschrijving. 18 november 2020,

Bouwterrein en gesloten park

Ronald Bakker, 16-11-2020

Let op (1)! De bouwplaats Haagwijk is groter geworden en maakt het zeer moeilijk de route om het water te volgen. Een aardige bouwvakker wees mij de weg en vond het goed dat ik zonder veiligheidshelm het terrein overstak, maar dat was een mazzeltje. Let op (2)! Landgoed De Horsten is van 1/10 - 1/4 's maandags gesloten. Daar strandde dus mijn poging deze route te lopen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info