Groene Wissel 87: Brummen

Landgoed Leusveld

Groene Wissel Brummen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Brummen

 • Startadres:

  station Brummen
  Stationsweg 1
  6971 BX Brummen

 • Coördinaten:

  52°5’26” N   6°8’48” E

Na een slinger door het dorp, langs een hertenkamp en een vijverpark wandelt u over doorgaans rustige binnendoorweggetjes naar de bossen van het uitgestrekte Landgoed Leusveld met het bijzonder fraaie Jachthuis waar u langs komt. Over het Hallsepad en stille bospaadjes kuiert u langs Kasteel Engelenburg terug naar het station. Op tweederde van de wandeling komt u bijna langs uitspanning 'De Vroolijke Frans'. Het eerste deel van deze route gaat over een paar verharde wegen, goed om te weten.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Smaken verschillen, gelukkig

Gerrit-Jan van den Berg, 15-05-2019

Op deze mooie 15e mei deze wandeling gelopen. Wij vonden het een 'matige' Groene Wissel. Erg veel geasfalteerd dan wel bestraat zeker 8 van de 12 kilometers en dat is ons inziens niet echt leuk. Het Leusveld was mooi evenals het stukje naar Kasteel Engelenburg. De gebieden ertussen waren aardig maar niet onze stiel. De horeca Vroolijke Frans is een aanrader. Als je vanaf het terras rechtdoor loopt kom je vanzelf ook weer op het juiste spoor (Viewranger is dan behulpzaam.)

Mooie wandeling

Saskia Brandenburg, 13-05-2019

Wij vonden deze wandeling erg afwisselend door de afwisseling in wandelgebied, maar ook door de bezienswaardigheden onderweg, zoals het landgoed Leusveld, oude boerderijen en het kasteel Engelenburg. In het begin van de wandeling hebben we ook nog een bezoek gebracht aan klein Engelenburg. Bij het uitkijkpunt 'Kiekuut' zagen we nog twee reeën en bij het landgoed Leusveld hadden we het geluk om ook enkele reeën te zien. Een geslaagde wandeling.

Fijne afwisselende wandeling

Henk, 24-08-2018

Vandaag 22-08-2018 heb ik de Groene Wissel no-87 = Brummen gelopen. Het zou een droge en warme dag worden, de overgang naar een iets koelere en meer regenachtige periode. Brummen is naast voorname bebouwingen een grote woongemeente aan de Ijssel. Direct na het verlaten van het station loop je direct al in een natuurlijk stukje bos. Op de hoek van de Schoolstraat met de Zuphensestraat staat een indrukwekkend herenhuis in Neoclassicistische stijl. Het huis 'Decima' is genoemd naar het gelijknamige eiland voor de kust van Nagasaki in Japan, waar de VOC handel dreef met de Japanners. Dit grote huis uit het begin van de 19e eeuw heeft lang te koop gestaan en is na gedeeltelijke restauratie van de hand gedaan voor een kleine 6 ton Euro's. Brummen heeft een lijst met ruim 100 Rijks- en gemeentelijke monumenten. Naast huize 'Decima' staan op deze lijst Assen-Rade en Beelhorst, hier loopt de route langs ( Zutphensestraat nr 23 en 33). Na het winkelpleintje met muziekkoepel en de robuuste hervormde kerk loop je hier langs een alleraardigst winkeltje die voornamelijk vogelhuisjes verkoopt en de voorgevel ermee heeft volgehangen. Na nog enkele woonstraten bevinden we ons in de wijk Rhienderen met een dierenpark ?“ herten, eenden en een grote volière. De route ben ik ook over de begraafplaats gevolgd, met in het begin en aan het einde verzorgde graven en de bijzondere zeshoekige urnenmonumenten. Na een lange landweg langs het mais dat ondanks de droogte er toch nog redelijk bij staat, komen we in de omgeving van het Leusveld. In het bos op de T-splitsing nog even naar het uitkijkpunt 'KIEKUUT' gelopen. Dit gebied 'Turfveen' oogt op dit moment erg droog en de plas is dientengevolge is ook wat gekrompen. Vogels zijn er niet waar te nemen. Na de stille bosgebieden afgewisseld met weilandjes passeren we het jachthuis Leusveld met een bijzondere gevel, de klok sloeg net 11.30 uur. Na het stenen pilasterbruggetje wisselen bospercelen en weilandjes elkaar af. In het laatste bosgebied richting 'Engelenburg' is de route een beetje verruïneerd door bosbouw, tractorsporen, afgevallen blad en takkenrestanten en daardoor het begin van het smalle pad lastig te blijven herkennen. Het kasteel 'Engelenburg' is een hotel en het terrein eromheen het 'domein" van komen en gaande golfers en hun karretjes. Na een kwartiertje is het station al weer nabij. Een fijne afwisselende wandeling in een gevarieerd landschap en een nauwgezet beschreven route.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Vrolijke Frans

Knoevenoordstraat 51

6971 LH Brummen

Restaurant Engelenburg

Eerbeekseweg 6

6971 LB Brummen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info