Groene Wissel 571: Delft

Pannenkoekroute Het Rieten Dak

Groene Wissel Delft
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Delft

 • Startadres:

  station Delft
  Stationsplein 1
  2611 BV Delft

 • Coördinaten:

  52°0’23” N   4°21’23” E

Vanaf het station wandelt u eerst een flink stuk door de historische binnenstad van Delft. Onderweg kuiert u langs enkele grachten, komt langs het Boterhuis en over de Markt langs het oude Stadhuis en Nieuwe Kerk, beide bekend van menig Oranje-gebeurtenis. Aan de stadsrand kunt u een Heemtuin/Arboretum bezoeken, daarna duikt u het prachtige, bos- en waterrijke Delftse Hout in. Daarin wandelt u over fraaie paden langs vijvers en een stuk langs het strand van een grote recreatieplas naar restaurant Het Rieten Dak. Het laatste deel kuiert u door het romantische Wandelpark de Nootdorpse Plassen. Aan de rand van de stad neemt u de bus naar het station of wandelt vanaf het kaartje naar eigen inzicht door het oude, horecarijke centrum naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Delft: Delfts blauw

René van Doorn, 04-02-2016

Gisteren, een redelijk zonnige, droge, doordeweekse dag, liepen wij met onze beide honden deze korte GW-wandeling. Een geslaagde combinatie van een intieme, autoluwe binnenstad, verzamelplaats van een groot aantal eeuwenoude historische gebouwen en een op (milde) loopafstand gelegen groot, aaneengesloten natuur- en recreatiegebied. Eens te meer viel ons op hoe blauw Delft is: de fraaie grachten, die het karakteristieke gezicht van de binnenstad mede bepalen, het Rijn-Schiekanaal, dat die binnenstad omarmt, de waterlopen tussen centrum en Delftse Hout (incl. sluisjes en gemalen), de waterpartijen en de Grote Plas in de Hout, de Nootdorpse Plassen (een wel erg weidse benaming overigens) en de vijvers van de aanpalende Hertenkamp. Maar allereerst komt de binnenstad aan bod met onder meer de zeer ruime Markt met het in de 17e eeuw rond een veel oudere toren herbouwde, roodgeluikte stadhuis en de aan de Oranje-Nassau's verbonden Nieuwe Kerk met zijn hoge toren, die slechts 3 meter op die van de Utrechtse Dom moet toegeven. We verlaten de binnenstad met zijn ruime horeca-aanbod en lopen de Delftse Hout binnen, een parkachtig natuurgebied, waar onze honden los mogen lopen (alleen de zandstranden aan de Grote Plas kennen een zomerse beperking). Aan de andere kant van de strakke Tweemolentjesvaart liggen de Nootdorpse Plassen, een smal waterrijk gebied, omzoomd door rietkragen en houtwallen. Leuk is het smalle (fiets)paadje langs deze vaart, richting het pannenkoekenrestaurant, dat wij - afgetankt als we zijn in het centrum van Delft - toch maar links laten liggen. Na de vijverrijke Hertenkamp duiken we het centrum weer in en stopt plotsklaps de beschrijving. Wij volgen de suggestie te voet verder te gaan en pikken de imposante Oude Kerk met zijn scheefgezakte toren en het Prinsenhof met tuin (voormalige hof van Willem van Oranje, thans stedelijk museum) nog mee. Even later zijn we na ruim twee uur (netto) wandelen weer rond. De beschrijving, van recente datum en vrij uitbundig, waarborgt onbezorgd genieten van deze interessante, levendige, groen/blauwe studentenstad.

Hele leuke route

IM, 09-08-2015

Dit is echt een hele leuke route: dwars door de historische binnenstad en dan door het groen langs de stadsrand. Ben ook de Heemtuin nog even in geweest. Langs het meer was het op het strand met dit mooie weer best wel druk. De pannenkoek smaakte uitstekend. Aan het einde niet de bus maar m.b.v. het kaartje nog even door het centrum naar het station gelopen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Het Rieten Dak

Middelweg 3

2616 LV Delft

Knus, Delftse Hout P1

Zavelpad 3

2616 LH Delft

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info