Groene Wissel 47: Ede-Wageningen

Ginkelse- en Edese Heide

Groene Wissel Ede-Wageningen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Ede

 • Startadres:

  station Ede-Wageningen
  Stationsplein 6
  6711 PN Ede

 • Coördinaten:

  52°1’37” N   5°40’19” E

Na de sfeervolle bossen van Het Sysselt wandelt u een flink stuk over de enorme heidevelden van de Ginkelse- en Edese Heide. Op het hoogste punt liggen een paar grafheuvels, geniet u van het prachtig uitzicht en kuiert over een smal heidepaadje naar een van de twee schaapskooien. Na een fraai stukje kleinschalig bosgebied met landerijen weer een stuk over de heide naar de tweede schaapskooi, misschien ziet u daar de schapenkuddes. Op de terugweg naar het station doorkruist u prachtige stille bossen. Op doordeweekse dagen kan hier weleens een militaire oefening worden gehouden, o.a. met helikopters.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Top

Ad van Son, 12-09-2017

Vandaag de route gelopen. Beschrijving prima. Geen twijfelpunten gehad. De heide was al een beetje op zijn retour maar op de Ginkelse Heide nog overweldigend. Geen wild (gezien het lopen midden op de dag niet al te vreemd) Wel veel wildsporen.

Ede-Wageningen: perfecte combinatie bos/hei

René van Doorn, 20-05-2015

Een perfecte combinatie van stille, uitgestrekte, golvende bossen en prachtige, weids glooiende heidevelden. Wij liepen deze middellange wandeling drie jaar terug al eens en gingen gisteren met onze twee honden op herhaling. Zowel in het bos als op de hei zijn duidelijk aangegeven losloopgebieden, waar onze (verder lang aangelijnde) meisjes wel pap van lusten. Met name het traject over licht dalende smalle heidepaadjes met prachtige vergezichten is wonderschoon, ofschoon de bruine heide met doorkomend jong groen pas over enkele maanden haar (paarse) topdagen beleeft. De schaapskudde bleek vandaag samengeschoold op een omheind stukje land nabij de tweede schaapskooi, gedwee in afwachting van de dingen die zouden komen. De horeca halfweg ontvangt (onveranderd) doordeweeks liever borrelgasten vanaf 16.30 uur. Toegegeven, van die paar wandelaars die we gisteren tegenkwamen kan de schoorsteen onmogelijk roken. Wel jammer, temeer daar even later een fikse regenbui passeerde en de heidevelden weinig bescherming bieden. Helaas is op het laatste veld, de Zuid Ginkelse Heide, de nabije autosnelweg wel erg hoorbaar aanwezig. De beschrijving van deze al wat oudere wandeling uit de GW-collectie is volledig up to date. Eén klein puntje: aan begin en eind wordt gesproken over een kazernecomplex. Ik geef in overweging het woord 'voormalig' toe te voegen: op het betreffende terrein wordt momenteel een nieuwe woonwijk (Veluwse Poort) ontwikkeld. Verder niets dan lof voor deze bijzonder aardige rondwandeling!

Mooie wandeling

E Faasen, 01-09-2014

Gisteren met een actieve club de wandeling gedaan. Erg mooi. De heide stond nog mooi in bloei. Ik heb met de GPS gelopen. Alleen mistten we de de lus naar links nadat we de N224 hadden overgestoken. We hebben dus een kilometer minder gelopen. Bij Juffrouw Tok hadden we net genoeg plaats om te zitten voor koffie. Ook bijna op het eind zat ik niet op te letten en we liepen rechtsaf langs de kazerne. We kwamen bij restaurant Pizza en Pizza uit. Deze was op tijd open (vanaf 16.00 uur). Daar hebben we ook nog wat genuttigd. Daarna zijn we naar het station gelopen

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Natuurcentrum Veluwe

Groot Ginkelseweg 2a

6718 SL Ede

Restaurant Pizza & Pizza

Mauritskazerne Nieuwe Kazernelaan 8

6711 JC Ede

Restaurant Planken Wambuis

Verlengde Arnhemseweg 146

6718 SM Ede

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info