Groene Wissel 340: Epen

Geuldal en Vijlenerbos

Groene Wissel Epen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Epen

 • Startadres:

  bushalte Roodweg, Epen
  Roodweg
  Epen

 • Coördinaten:

  50°46’40” N   5°54’47” E

Na de horeca van Epen wandelt u al klimmend over een landweg en een graspad dwars door een weiland naar het hoger gelegen Schweiberg waar u geniet van de prachtige vakwerkhuizen en dito carréboerderijen. Daarna daalt u af naar een in een dalletje gelegen klein paradijsje; een bronnetjesbos waarin u over de daar ontspringende beekjes stapt! Eenmaal in het Geuldal gaat de route over een kilometerlang graspad langs de meanderende Geul gevolgd door een stevige wandeling door en langs de randen van het Vijlenerbos. Daarna gaat u langs de Geul op herhaling; over prachtige graspaden langs die beek en daarna nog een flink stuk weiland wandelt u weer naar de bushalte in Epen. Vanwege de flinke heuvels die u beklimt en de vele graspaden (meer voetsporen) dwars door graslanden is een goede wandelconditie wenselijk en van stevige hoge wandelschoenen zult u ook veel plezier hebben.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Adembenemende route.

E.M. Robben, 25-06-2017

Het was een zeer warme dag 21 juni 2017. Dus trokken wij Ina en Margot het Geuldal en Vijlenerbos in. Wonderschoon gebied en geweldig goed beschreven op de papieren versie nr. 340. Ook de jonge runderen zochten verkoeling in de Geul. Onderweg kwamen we de prachtige wilde spirea tegen en stonden we even stil bij het gedicht van Mark Boog. Bijzonder. De schilderachtige door kijkjes het Geuldal in om bij weg te dromen.'Gezien vanaf het bankje ,'Fields of Gold'. Zeker een plek om terug te komen en dan de stroompjes te zien stromen. Daar was het nu te droog voor.

Route bleef ons verbazen

Loes, 19-10-2016

18 oktober 2016 deze route gelopen. De hele beschrijving en de gps route kloppen nog nauwkeurig. De route bleef ons verbazen door de vele glasheldere beekjes. Ze ontspringen veelal op de hoger gelegen bergen dichtbij en gaan uiteindelijk allemaal op in de Geul. Maar aan het begin van de wandeling moet je even stil staan om in het bronnetjesbos te kijken naar al die kleine stroompjes die overal vandaan schijnen te komen. Bart noemt het hier terecht een klein paradijsje! Op dit pad ontmoet je op het vlakkere traject wandelaars. Op de hogere gedeelten loop je alleen te genieten. We hadden geen windhoos zoals elders in Nederland maar op het struingedeelte onder punt 3 werden we door de wind wel bekogeld met kastanjes en eikels. Het is hier bij het VIijlenerbos waar ieder jaar de eerste sneeuwval plaatsvindt. Bij punt 4 is het pad langs de meanderende Geul betoverend mooi. Hoog in de bomen langs het water groeien de pollen maretak.

Reactie op Kees van der Sijs

Bart van der Schagt, 02-11-2015

Vanaf het terrein van de Volmolen zijn er geen paden in de richting van de route. Die Volmolen zie je goed, dus zo makkelijk loop je daar niet aan voorbij. Er staan ook bordjes die je ernaar verwijzen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Buitenlust

Camerig 11

6294 NB Camerig

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info