Groene Wissel 423: Gorinchem 1

Struinen rond Slot Loevestein

Groene Wissel Gorinchem 1
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Gorinchem

 • Startadres:

  station Gorinchem
  Stationsweg 3
  4205 AA Gorinchem

 • Coördinaten:

  51°50’2” N   4°58’7” E

Gaat u deze wandeling maken, dan wordt het een bijzonder dagje uit waar u wel alle tijd voor moet nemen want er is onderweg veel te zien en te beleven. Na de treinreis maakt u een leuke wandeling over de stadswal, door het oude centrum (met gezellige winkelstraatjes) en nauwe steegjes naar de haven. Daar scheept u in op de veerboot (met zonnedek) naar Slot Loevestein. U maakt in twee keer (bootoverstap in Woudrichem) een vaartochtje van ruim een half uur over de Boven Merwede en de Waal. In Woudrichem kunt u voor een bezoek aan dit oude vestingstadje deze 'twee-rivierencruise' voor één of meerdere uurtjes onderbreken. Vanaf de steiger bij Slot Loevestein maakt u een heuse, zeer avontuurlijke struintocht van ongeveer anderhalf uur door het Munnikenland. Na dit avontuur kunt u het slot nog bezoeken, daar is ook horeca. De struintocht door het Munnikenland is niet geschikt voor liefhebbers van gebaande paden en wegen. Bij zeer hoog water kunt u deze struintocht niet maken. Plan uw bootreis zorgvuldig op de website van rivier.nl.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Gorinchem: een zeer geslaagde combi

Rene van Doorn, 22-08-2019

Enige tijd terug liep ik met onze twee honden deze korte, niet alledaagse route. Nu zijn GW-wandelroutes zelden alledaags, maar dit is er een van de buitencategorie. Een uiterst geslaagde combinatie van stadswandeling, boottocht en struinavontuur. En het mooie, zonnige wandelweer maakte er helemaal een feestje van. De inloop over de bochtige stadswallen van Gorinchem en een korte slinger door de aantrekkelijke binnenstad brengen de wandelaar in de juiste stemming. Na drie kwartier is daar de haven, waar een veerboot je over drukbevaren water via Woudrichem naar Slot Loevestein brengt. Wat volgt is een 'beschaafde' struinpartij van krap anderhalf uur rond dit markante kasteel. De eerste dikke kilometer is het echt struinen geblazen over piepkleine, nogal eens doodlopende paadjes langs de Waal, De oevers van deze rivier hebben daar - zo merkte ik eerder bij GW-routes vanuit Heerewaarden en Tiel - blijkbaar patent op! De looprichting is evenwel over- en overduidelijk. De route volgt daarna grasdijkjes, grasbanen en grassige karrensporen door een ruig, waterrijk en bovenal heel stil uiterwaardenlandschap. Om aan het eind van dit struinavontuur weer keurig bij het markante slot uit te komen is het absoluut van belang de (duidelijke) routebeschrijving goed te volgen. Omdat het grotendeels begrazingsgebied betreft dienen honden (lang) aangelijnd te zijn. En inderdaad, op één van de grasstroken slalomden wij door een grote kudde konikpaarden, die echter onverstoorbaar doorgraasde. Het kasteel is voor honden niet toegankelijk; de schaduwrijke horeca aan de voet doet haar best dit te compenseren. Met een oversteek per veer, terug naar Gorinchem en een snelle route naar het station sluiten we deze bijzondere combinatie af. Dat smaakt naar meer!

Onderwater gezet

Bart van der Schagt, 08-07-2018

Om uitdroging in deze periode (juli-2018) te voorkomen is een deel van het Munnikenland door SBB onder water gezet en daardoor een deel niet te lopen. Alternatief: bij punt 3 de asfaltweg blijven volgen, op kruising met asfaltweg LA, na een meertje en voor een bocht naar links RA de grasdijk op. U bent daar in de 16e regel van punt 3.

Route weer open

Bart van der Schagt, 13-08-2017

Na drie jaar afgesloten te zijn geweest, kan deze route weer gelopen worden. Het 'Ruimte voor de Rivier' project van Rijkswaterstaat is klaar. Staatsbosbeheer heeft de wandelpaden opgeknapt en verlegd waardoor er in het Munnikenland (een waard ten oosten van slot Loevestein) volop gestruind kan worden, je hoeft daar zelfs niet op de paden te blijven! Het deel door dit Munnikenland is een struinroute van ca anderhalf uur en volledig onverhard. De route is niet geschikt voor liefhebbers van gebaande paden en wegen!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Taveerne Slot Loevestein

Loevestein 1

5307 TG Poederoijen

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info