Groene Wissel 668: Heerewaarden

Struinen tussen Maas en Waal

Groene Wissel Heerewaarden
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Heerewaarden

 • Startadres:

  bushalte De Buke, Heerewaarden
  Van Heemstraweg 1
  6624 KJ Heerewaarden

 • Coördinaten:

  51°49’3” N   5°23’18” E

Daar waar de Maas en de Waal elkaar bijna aanraken maakt u een leuke tweerivierenwandeling. Na het verstilde dorp Heerewaarden kuiert u over grasdijken een flink stuk langs de Maas, gevolgd door doorgaans rustige asfaltwegen naar de uiterwaarden langs de Waal. Daar gaat u een dikke kilometer lekker langs struinen. Tussen de kribben liggen talrijke verstilde rivierstrandjes, met warm weer een frisse duik in de Waal is daar zo gek nog niet. Met extreem hoogwater staan de uiterwaarden onder water, u volgt dan een fietsweg over de hoge Heerewaardense Afsluitdijk. Na het struindeel loopt u ook een stuk over die dijk, want het uitzicht naar beide kanten is bijzonder fraai. Horeca is er alleen in Heerewaarden, langs de Waal struinend kunt u in het zomerseizoen met een pontje op en neer de Waal over naar de horeca in Varik. Deze route loopt voor ruim de helft over onverharde paden, vaak grasdijken

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Land van Maas en Waal op z'n smalst

Jan Willem Rotteveel, 31-12-2019

Ik heb dit rondje afgelopen zondag, 29 december, gelopen. Het was lekker fris en lekker wandelen. Het eerste deel langs de Waal stond het water (zoals als mogelijkheid aangegeven) te hoog. Maar het grootste deel (ongeveer driekwart) was prima te doen. Ik was vergeten de route uit te printen, ik weet dus niet hoe die beschrijving was, maar met de WandelZapp ging het prima. Het lijkt me een wandeling die elk seizoen de moeite waard is.

Groene Wissel Heerewaarden

Cor Daalder, 15-09-2019

Normaal gesproken mijden we zondagen als we gaan wandelen. Scheelt een hoop honden en motoren... Maar deze tocht kan je prima op de rustdag doen, zelfs bij goed weer! Want eigenlijk kom je op de grotendeels onverharde paden vrijwel alleen koeien tegen. De route gaat o.a. langs Fort de Voorn. Een bijzondere plek waar we nog nooit van hadden gehoord. Bezoek vooral 't Oude Veerhuis in Heerewaarden. Nostalgisch terras en dito restaurant waar de mooiste (koperen!) koffiemachine staat die we ooit hebben gezien ! En als de waard (tevens de lokale veerman) ook nog de tijd heeft een toelichting te geven bij al dat moois is je dag nog beter voor of na een uiterst fraaie wandeling.

Heerewaarden: kleintje rivierenland

René van Doorn, 07-09-2018

Het was warm, zonnig en nagenoeg windstil afgelopen zondag: zeer geschikt voor een rondje open rivierenland. Vanuit het wat slaperige Heerewaarden, dat ligt ingeklemd tussen Maas en Waal. Al snel dient zich een vroege horecastop aan bij het aardig gelegen Oude Veerhuis. Voor mij een grote bak koffie, voor de beide honden een flinke bak water. Even later houdt de dienstverlening echter op, want de uitbaters bedienen ook het fietsveer over de Maas en er is werk aan de winkel. De tent gaat even op slot en ik vervolg de route, die leidt over allerhande graspaadjes langs de Maas. Een bijzonder aardig traject over grasdijken met veel klaphekken door het groen langs het stille, bijna rimpelloze water van de Maas. Volgt een zigzagtraject over stille asfaltweggetjes, om uit te komen bij de Waal. En daar wordt heel andere koek geserveerd! Gaat de route aanvankelijk nog over de met beton verzwaarde strakke oever, daarna volgt een bijzonder aardig struintraject van zo'n twee kilometer. Het vrij mulle zand tussen de kribben kun je afwisselen met de wat hardere ondergrond bovenlangs. Gebaande paadjes zal je daar echter sporadisch treffen, dikwijls lopen ze binnen de kortste keren dood , waarna het zand weer wacht. Langs het water van de zeer druk bevaren Waal lopen is ook een optie, zij het dat de kolossale vrachtschepen met enige regelmaat een bescheiden vloedgolf veroorzaken. Niet dat onze honden dat erg vervelend vinden, overigens. Tenslotte volgt een flink stuk hoge Heerewaardense Afsluitdijk, waarop naast voetgangers alleen fietsers welkom zijn, met fraai zicht op de uiterwaarden. Al met al een verrassend leuk kleintje rivierenland, waar de wandelaar door de routemaker met vaste hand wordt rondgeleid.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie De Buke

Van Heemstraweg 1

6624 KJ Heerewaarden

Veerhuis Heerewaarden

Veerstraat 14

6624 BG Heerewaarden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info