Groene Wissel 14: Hillegom

Naar de bollen..... (velden)

Groene Wissel Hillegom
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Hillegom

 • Startadres:

  station Hillegom
  2e Loosterweg 2
  2182 CJ Hillegom

 • Coördinaten:

  52°18’7” N   4°33’57” E

Vanaf het station duurt het niet lang voordat u de eerste bollenvelden ziet. Wandelend door deze streek tussen Hillegom, Lisse en De Zilk zullen er nog velen volgen; met zelfs een weg die er dwars door heen gaat. U komt langs de ingang van de Keukenhof en kunt daar een bezoek aan brengen. Voor de afwisseling wandelt u halverwege door het oude Landgoed Keukenhof; een prachtig stukje moerasbos. Deze wandeling gaat grotendeels over verharde wegen (in deze streek kan dat bijna niet anders). Het kan op een mooie zondagmiddag (heel) erg druk zijn, vooral in de "bloeiperiode" van de bollenvelden. Dus dan kunt u deze wandeling beter tijdens de rustigere ochtenduren of op een doordeweekse dag maken. Tijdens de avonduren is ook zo gek nog niet...

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verkeer

Yolanda, 21-03-2020

In het weekend met mooi weer in de bollentijd is deze wandeling ronduit gevaarlijk! Het eerste stuk tot de keukenhof viel mee maar daarna niets dan langsrazend verkeer.

Crocus-velden

Annette van Erkel, 11-03-2020

Begin maart , zonnige zaterdag. De narcissen velden in volle bloei 2 fel paarse crocussen velden. Schitterend! Koffie gedronken in de hofboerderij bij kasteel Keukenhof, buiten in 't zonnetje. In 't bos Keukenhof wordt hard gewerkt, bomen gesnoeid, bankjes met grappige teksten geplaatst, 't kabouterbos gerenoveerd . Veel bloeiende narcisjes tussen de kabouters. Bij de Zilk bosjes narcissen à o, 50 gekocht. Nauwelijks wandelaars of tourfietsers. weinig autoverkeer voor deze regio. Samenvattend -'n heerlijke kleurrijke wandeling- Over 'n paar weken nog ns, voor de hyacinten en tulpen!

Een wandeling die op het juiste tijdstip een uitbundig kleurenpalet zal laten zien van volop bloeiende tulpenvelden

Henk, 05-05-2019

Woensdag 1 mei 2019 heb ik GW-14 = Hillegom gelopen. Er was beloofd dat er na de middag zon zou komen, die heb ik echter de hele dag niet gezien. Wat me opvalt is dat de meeste bollen op de velden waar je langs komt, gekopt zijn. Dit gebeurt machinaal. De bollenkweker gaat het om de bollen en niet om de fraaie kleurige tulpen. In de gootjes van de bloembollenperken ligt nog een tapijtje van tulpenbladen zodat je je kunt voorstellen hoe het er een paar weken eerder uitzag. Tijdens een gesprekje met de bollenboer kreeg ik wat nadere informatie over dit vak. Soms moet er een tweede keer gekopt worden, want de knoppen die door de machine niet geraakt zijn groeien er toch weer bovenuit en suggereren weer een vol bloeiend veld, alhoewel veei ieler. In juni worden de bollen geoogst en in oktober gaan er weer nieuwe bollen in de velden. Overal langs de velden staan borden, zowel in het Nederlands als Chinees schrift: 'Enjoy the Flowers, Respect our Pride.' Dit naar aanleiding van al te brutale mensen die midden tussen de bloemen gaan poseren om mooi op de foto te komen. Daarbij zullen er ook wel eens planten vertrapt worden. De weg na hotel 'De Nachtegaal', de Zwartelaan geheten, is gigantisch druk. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze weg gebruikt wordt door zowel werkverkeer als toevoerweg naar de Keukenhof. Het landgoed 'de Keukenhof' is daarna een eldorado van rust met goed begaanbare paden. Er liggen boomstammetjes in de paden, overdekt met riet of grove houtsnippers. Vanuit de brede sloot om het gebied heen heeft men pvc-buizen onder het pad doorgevoerd om waterbergingen te creëren in het bos. Nabij het spoor aan het snipperpad is een grote kabouterstad gerealiseerd. De kabouters zijn druk bezig met van alles en nog wat. Na alle drukte is dit traject in het groen een verademing. Na het betonpad dwars door de bollenvelden zie ik nog een volop bloeiend paars tulpenveld. Na een paar kilometer komt station Hillegom in zicht. En is deze mooie Groene Wissel ten einde.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info