Groene Wissel 91: Hilversum 1

Gooilust en Spanderswoud

Groene Wissel Hilversum 1
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Hilversum

 • Startadres:

  station Hilversum
  Oosterspoorplein 2
  1221 HJ Hilversum

 • Coördinaten:

  52°13’36” N   5°10’49” E

Na het winkelcentrum wandelt u door een prachtig park en het Corversbos naar de sfeervolle Gooise buitenplaats Gooilust, waar het heerlijk wandelen is. Na 'De Trompenburgh', een prachtig landhuis, en de rand van Kortenhoef (met een paar leuke kroegjes) wandelt u door de schitterende buitenplaats Hilverbeek en het Spanderswoud naar de uitgestrekte Westerheide. Onderweg komt u langs de imposante Televisietoren en het vliegtuigvormige voormalige Wereldomroepgebouw. Door o.a. een authentieke oude Hilversumse wijk wandelt u terug naar het station. Onderweg komt u diverse horeca tegen. Op een mooie zondagmiddag kan het behoorlijk druk zijn in de Gooise buitenplaatsen en soms ook op de Westerheide. Dus ga op tijd op pad of maak deze wandeling op een rustige doordeweekse dag!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Het Gooi

Frits Schipper, 22-06-2020

Op vakantie in Kortenhoef. Thuis een aantal wandelingen uitgeprint en in de gps geladen. Op de fiets naar het station in Hilversum en na een tochtje door het centrum waar het erg rustig is, loop ik de trap af en langs het water. Verderop kom ik langs het gebouw van Talpa. Een bomenrijk pad aan de achterkant van dit gebouw, dan door een klaphek en ik ben in het Corversbos. Later kom ik op het landgoed Gooilust en loop ik tussen bamboestruiken, wist niet dat die hier ook groeiden. Langs het aparte landhuis De Trompenburgh kom ik aan de rand van Kortenhoef. Bij de Hervormde Kerk had ik een dag eerder al gekeken naar het pad dat landgoed Hilverbeek in ging, met de rechte daar nog eens te gaan wandelen, maar nu kom ik er met deze wandeling al. Een heel mooi gebied om te wandelen. Na het hek loop je zo de Spanderslaan in, het volgende mooie natuurgebied. Smalle paadjes, bochtige weggetjes, slootjes, meertjes er is van alles te zien. Het is zondag en er zijn ook veel mensen op pad. De televisietoren is als een landmark tijdens deze wandeling. Overal zie je deze toren. Na het AVRO-TROS gebouw steek ik de Mies Bouwman (1 van de 8)Boulevard over en kom dan verrassend genoeg in een groot heideveld. Hier volgen we niet altijd gebaande wegen, maar lopen we over een voetspoor naast een ruiterpad. We zijn weer terug in de bebouwde kom van Hilversum en lopen door een authentieke oude wijk. Hier kom ik nog een minibieb tegen weer ik nog een mooi boek uit meeneem. Langs de Moskee en even later sta ik al weer bij het station. Een zeer geslaagde wandeling.

Veel groen en afwisselend

Deborah Eikelenboom, 02-10-2018

Buienradar had ons een grijswolkje en een drupje regen voorspeld. Maar helaas kregen we zwarte wolken en bakken regen. Het hield niet op. Toch hebben we genoten van deze mooie wandeling . Ik lees in sommige reacties dat mensen het te veel bebouwing vinden op deze route. Daar hadden wij geen last van. Treinstations bevinden zich meestal niet op de grote stille heide en dus zal je bij een treinwissel wel vaker beginnen in de bebouwde kom. In Hilversum is dat zeker niet vervelend en wij deden er ons voordeel mee. We begonnen met koffie in 1 van de gezellige horecagelegenheden die je in het centrum passeert. Gelukkig maar want de overige horeca langs de route bleek gesloten te zijn op zaterdagmiddag. Wie weet had dat met het slechte weer te maken want van drukte op deze route hebben we helemaal niets gemerkt. Eenmaal aan de wandel waren we snel het centrum uit. De lange trap naar beneden bracht ons in een heel andere wereld. Mooi, rustig en groen. Natuurlijk kregen we op weg naar de landgoederen nog wat Gooise villa's te zien maar zoals gewoonlijk lagen deze stulpjes in een bosrijke omgeving. Het hoogtepunt van deze route waren de diverse landgoederen. Prachtig met schitterende oude bomen. Wat een heerlijk groene omgeving . Na veel bospaden moesten we een stukje langs een drukke weg met oude huizen, druk maar leuk en afwisselend. En hier vonden we zowaar een restaurant dat haar deuren speciaal opende voor 2 natgeregende wandelaarsters. Onze dank was groot. Na de thee liepen we wederom door een heel mooi bos met kronkelende paden en waterpartijen. Vervolgens kwamen we in een ander landschap ; de grote heide . Daarna door een gezellige buurt van Hilversum terug naar het station. Al met al een hele afwisselende wandeling met veel groen. We gaan deze wandeling zeker nog eens lopen met beter weer.

Voorjaarswandeling

Manda wassenaar, 11-03-2017

Op vrijdag 10 maart 2017 heb ik deze wandeling samen met een vriendin, en op aanraden van vrienden, gelopen. Een eerste zonnige voorjaarsdag, dus heerlijk. Hoewel ik het gebied redelijk goed ken toch weer nieuwe stukjes ontdekt. Het eerste gedeelte door Hilversum is ook verrassend. In 's-Graveland is precies tegenover het pad waar je het landgoed Hilverbeek ingaat een prima cafetaria gevestigd voor broodjes en drankjes en toilet. De routebeschrijving is prima. Alleen bij punt 3 moet je VOOR de zwarte schuren naar links. Wij liepen daar te ver door. Een tip om deze door de weeks te lopen omdat er anders (veel) fietsers zijn.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Proeflokaal de Serre

Leeuwenlaan 34

1243 KB 's-Graveland

Restaurant Vlaar

Noordereinde 129

1243 JL 's-Graveland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info