Groene Wissel 91: Hilversum

Gooilust en Spanderswoud

Groene Wissel Hilversum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Hilversum

 • Startadres:

  station Hilversum
  Oosterspoorplein 2
  1221 HJ Hilversum

 • Coördinaten:

  52°13’36” N   5°10’49” E

Na het winkelcentrum wandelt u door een prachtig
park en het Corversbos naar de sfeervolle Gooise
buitenplaats Gooilust, waar het heerlijk wandelen is. Na 'De Trompenburgh', een prachtig landhuis, en de rand van Kortenhoef (met een paar leuke kroegjes) wandelt u door de schitterende buitenplaats Hilverbeek en het Spanderswoud naar de uitgestrekte Westerheide. Onderweg komt u langs de imposante Televisietoren en het vliegtuigvormige Wereldomroepgebouw. Door o.a. een authentieke oude Hilversumse wijk wandelt u terug naar het station. Onderweg komt u diverse horeca tegen. Op een mooie zondagmiddag kan het behoorlijk druk zijn in de Gooise buitenplaatsen en soms ook op de Westerheide. Dus ga op tijd op pad of maak deze wandeling op een rustige doordeweekse dag!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Veel groen en afwisselend

Deborah Eikelenboom, 02-10-2018

Buienradar had ons een grijswolkje en een drupje regen voorspeld. Maar helaas kregen we zwarte wolken en bakken regen. Het hield niet op. Toch hebben we genoten van deze mooie wandeling . Ik lees in sommige reacties dat mensen het te veel bebouwing vinden op deze route. Daar hadden wij geen last van. Treinstations bevinden zich meestal niet op de grote stille heide en dus zal je bij een treinwissel wel vaker beginnen in de bebouwde kom. In Hilversum is dat zeker niet vervelend en wij deden er ons voordeel mee. We begonnen met koffie in 1 van de gezellige horecagelegenheden die je in het centrum passeert. Gelukkig maar want de overige horeca langs de route bleek gesloten te zijn op zaterdagmiddag. Wie weet had dat met het slechte weer te maken want van drukte op deze route hebben we helemaal niets gemerkt. Eenmaal aan de wandel waren we snel het centrum uit. De lange trap naar beneden bracht ons in een heel andere wereld. Mooi, rustig en groen. Natuurlijk kregen we op weg naar de landgoederen nog wat Gooise villa's te zien maar zoals gewoonlijk lagen deze stulpjes in een bosrijke omgeving. Het hoogtepunt van deze route waren de diverse landgoederen. Prachtig met schitterende oude bomen. Wat een heerlijk groene omgeving . Na veel bospaden moesten we een stukje langs een drukke weg met oude huizen, druk maar leuk en afwisselend. En hier vonden we zowaar een restaurant dat haar deuren speciaal opende voor 2 natgeregende wandelaarsters. Onze dank was groot. Na de thee liepen we wederom door een heel mooi bos met kronkelende paden en waterpartijen. Vervolgens kwamen we in een ander landschap ; de grote heide . Daarna door een gezellige buurt van Hilversum terug naar het station. Al met al een hele afwisselende wandeling met veel groen. We gaan deze wandeling zeker nog eens lopen met beter weer.

Voorjaarswandeling

Manda wassenaar, 11-03-2017

Op vrijdag 10 maart 2017 heb ik deze wandeling samen met een vriendin, en op aanraden van vrienden, gelopen. Een eerste zonnige voorjaarsdag, dus heerlijk. Hoewel ik het gebied redelijk goed ken toch weer nieuwe stukjes ontdekt. Het eerste gedeelte door Hilversum is ook verrassend. In 's-Graveland is precies tegenover het pad waar je het landgoed Hilverbeek ingaat een prima cafetaria gevestigd voor broodjes en drankjes en toilet. De routebeschrijving is prima. Alleen bij punt 3 moet je VOOR de zwarte schuren naar links. Wij liepen daar te ver door. Een tip om deze door de weeks te lopen omdat er anders (veel) fietsers zijn.

Heel afwisselende wandeling

Vier wandelende dames, 11-01-2017

We hebben gisteren de mooie wandeling gemaakt Gooilust en Spanderswoud. In januari ook goed te wandelen. Het weer was trouwens ook prima. Een heel afwisselende wandeling. Je begint in de stad, dan de buitenkant van Hilversum. De lange trap naar beneden was heel verrassend. Daar hebben we ook mooie vogels gezien. De buizerd en de kleine bontespecht van heel dichtbij altijd leuk. Met dit soort wandelingen kom je op plekjes waar je zelf nooit aan denkt. De vier dames hebben weer een leuke dag gehad.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info